JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar bølgen for LO

LO-toppene Jan Davidsen og Gerd Kristiansen åpner for hyppigere helgevakter i helsesektoren.

Opposisjonen på Stortinget begeistres av de nye signalene fra fagbevegelsen.

Høyre og Fremskrittspartiet tror forslaget vil bidra til flere heltidsstillinger og færre brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

– Det er ingen tvil om at det blir lettere å få turnuskabalen til å gå opp dersom de fast ansatte påtar seg å jobbe flere helger enn i dag, sier Frps Robert Eriksson, leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

LO-nestleder Gerd Kristiansen og Fagforbundets leder Jan Davidsen mener heltidsansatte i pleie- og omsorgssektoren bør kunne jobbe noen flere helger i året for å løse turnusutfordringer og redusere ufrivillig deltid. Fagforeningstoppene kom med de nye signalene i intervjuer med Kommunal Rapport før helgen.

– Dette er et kjempespennende utspill. Jeg er helt enig i at fleksible løsninger for helgejobbing er en nøkkel til flere heltidsstillinger. Jeg håper dette er noe LO og Fagforbundet vil fortsette å jobbe med, sier Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

– Vil ha valgfrihet

Det er bred enighet på borgerlig side om at arbeidsmiljøloven må mykes opp, men Røe Isaksen understreker at det ikke først og fremst er her problemet ligger når helgeturnusene skal settes opp på sykehus og sykehjem.

– Organisasjonene har forhandlet seg fram til regler som er strengere enn arbeidsmiljøloven. Signalene fra LO er viktige, fordi det bare er fagbevegelsen som sammen med arbeidsgiverne kan endre disse reglene, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener LO er i ferd med å innse at medlemmene deres ønsker større handlingsrom.

– Arbeidstakere ønsker mer valgfrihet. Hvis du er sykepleier og helgepappa, er det veldig dumt å jobbe tredje hver helg. At det er Jan Davidsen og Gerd Kristiansen som sier dette, innebærer at noe er i ferd med å skje, sier hun til NTB.

Fremskrittspartiets Robert Eriksson mener timingen i utspillet ikke er tilfeldig.

– Nå er valgkampen over. Da finner LO tiden moden for å komme oss i møte. Men dette er bare et første skritt på veien. LO må også åpne for at man kan jobbe to helger på rad, hvis man ønsker det. For mange studenter er det bare i helgene man kan jobbe og skaffe seg arbeidserfaring, sier Eriksson.

– Svakheter

Arbeidsmiljøloven gir i utgangspunktet ikke rom for å jobbe tre søndager på rad eller to helger på rad. Men lokale avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstakere kan sørge for unntak, så framt avtalene godkjennes av organisasjonene sentralt.

– Jeg mener fagforbundene i større grad burde oppmuntre til alternative turnuser inngått lokalt. Fleksible løsninger er til det beste for både pasienter og ansatte, sier Røe Isaksen.

Statistikken viser at 52 prosent av 429.000 kommuneansatte jobber deltid. Mellom 70.000 og 115.000 av dem ønsker å jobbe mer.

– Retten til hele stillinger for deltidsansatte bør komme foran heltidsansattes hevd på å jobbe hver tredje helg, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen i intervjuet med Kommunal Rapport.

Hun støttes av sin gamle sjef i Fagforbundet, Jan Davidsen, som sier de ansatte burde kunne jobbe to til fem flere helger i året for å bøte på situasjonen. Arbeidsgiverorganisasjonene KS og Spekter er glade for forslaget, men Norsk Sykepleierforbund avviser det tvert.

– Sykepleierne har lang tradisjon for å jobbe tredje hver helg og ikke oftere. Vi har et landsmøtevedtak om saken, og det vil medlemmene våre opprettholde, sa forbundsleder Lisbeth Normann til NTB lørdag. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse