JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stormløp mot direktivet

Det går mot et krav om veto mot EUs vikarbyrådirektiv, etter en debatt der det haglet med kritikk av direktivet. Ingen tok til orde for å si ja til direktivet.

eline@lomedia.no

Det gikk igjen i innlegg etter innlegg i landsmøtets tariffdebatt søndag: innleie og bemanningsbransjen er i ferd med å ødelegge for det arbeidslivet Fellesforbundet står for - og derfor må bransjen bekjempes og ikke ønskes velkommen. Det er faste ansettelser som skal gjelde, og da må Arbeidsmiljølovens bestemmelser som sikrer dette vernes - også mot mulig innblanding fra EU.

En hyperengasjert Boye Ullmann satte tonen med sitt innlegg mot direktivet:

- Kampen for de faste ansettelsene er i virkeligheten kampen for hele vårt virke. Sier dere ja til direktivet, sier dere også ja til at vi gir fra oss makta til Brussel, sa Ullmann.

Nei fra representantskapet

Representantskapet har avvist de rundt 40 innsendte forslagene som er sendt landsmøtet med krav om at forbundet går inn for at Norge bruker vetoretten i EØS-avtalen for å slippe å innføre direktivet. I stedet lister representantskapet opp en del ordninger som må være på plass før direktivet innføres. Et betydelig mindretall i representantskapet stemte mot at forbundet skulle gå inn for direktivet.

Steinar Krogstad fra Trondheim var blant talerne som svingte seg opp til retoriske høyder mot direktivet. Den tillitsvalgte i Veidekke siterte en av Winston Churchills legendariske taler fra verdenskrigen - for å illustrere viktigheten av å beholde den faste ansettelsen som normalen i norsk arbeidsliv:

- Vi skal bekjempe dem til lands, vi skal bekjempe dem til sjøs - og vi skal aldri, aldri gi oss.

Andre brukte ord som "bemanningssvineriet", "djevelens verk", "parasitter som suger ut profitten av arbeidsfolk" om direktivet. Representanskapets innstilling fikk merkelappen "pinlig" av representanten Knut Skåle.

Petter Vellesen i Oslo bygningsarbeiderforening valgte på sin side å gjøre Marx' og Engels' ord til sine:

- Det går et spøkelse gjennom Europa - bemanningsbransjen. Vi står med beina solid planta i den europeiske gjørma.

- Hvis vi ikke får gjennomslag hos Jens (Stoltenberg) skal vi sørge for at landet stopper opp, sa Oddvar Hølland.

Bakke venter

Forbundsleder Arve Bakke kan dermed få landsmøtet mot seg i en potensielt betent politisk sak i forhold til regjeringen. Han vil imidlertid ikke si noe om hva han konkluderer med etter debatten.

- Jeg vil komme med en anbefaling mandag, og da vil jeg også formulere ut de spørsmålene vi har til Jens (Stoltenberg), sier Bakke til magasinett.org. Statsminister Jens Stoltenberg kommer til landsmøtet tirsdag, og det er en forventning om at han da vil si noe om hvordan regjeringen vil forholde seg til direktivet.

Han sier at debatten på landsmøtet viser at det er mange som frykter at en innføring av direktivet vil gjøre det vanskeligere å holde på det vi har, samtidig som det vil gjøre det vanskeligere å få på plass ny lovgiving mot sosial dumping.

- Ut fra stemningen i salen vil ikke representantskapets forslag få flertall.

- Det er nok korrekt observert, sier en ordknapp Bakke.

Tap for "gamlehjemmet"?

- Representantskapet krever at regjeringa pynter litt på bruden, harsellerte Eldar Myhre i sitt innlegg. Han minnet også om at direktivet vil gripe inn i tariffavtalene.

- Men de er så liberale at de lar oss få lov til å gjøre det selv ...

Myhre fremmet forslag om at Fellsforbundet ikke kan "godta direktiv eller andre ytre bestemmelser som setter til side våre tariffbestemmelser eller arbeidsmiljøloven. Fellesforbundet krever derfor norsk veto mot direktivet".

Forbundsstyrets Jorge Alex Dahl understreket at han ikke tror det er uenigheter i forbundet i sak når det gjelder innholdet i direktivet. Men spørsmålet er: hvordan nå målet?

- Veto er en vei. Jeg tror nok gamlehjemmet går på et nederlag her, sa Dahl - med henvisning til lørdagens debatt der forbundsledelsen ble omtalt som "et gamlehjem".

Vertikalisering og allmenngjøring

Også en rekke andre sentrale tariffsaker var oppe til debatt søndag. Ut fra innleggene er det ingen uenighet å snakke om når det gjelder forslagene om endringer i allmenngjøringsordningen. For det første foreslås det at kravet til dokumentasjon av sosial dumping fjernes. I tillegg vil man ha en sterkere styring fra partene - dersom en part krever det skal lønnsbestemmelsene i tariffavtale allmenngjøres. Andre tariffbestemmelser må det være enighet mellom partene om for at de skal allmenngjøres.

Heller ikke vertikalisering var det mange kritiske røster til. Tvert imot var det en lang rekke representanter som tok til orde for å at forbundet gjør mest mulig for å berede grunnen fram mot 2013. Da samles LO på ny til kongress.

- Nå er det slik at forbund utenfor LO stjeler våre framforhandlede avtaler. Jeg blir eitrande forbanna! Dessuten er det meningsløst at andre forbund skal høste fruktene av at våre medlemmer etterutdanner seg, sa Jørg Gisle Kleveland Lerstad.

Atle Tranøy mente skepsisen mot vertikale avtaler er mindre ute blant medlemmene enn på endel forbundskontorer i Oslo.

- Der er de mer opptatt av å pisse på sine grensemerker.

AFP-utredning

En sterk bekymring for måten AFP-ordningen fungerer på kom også fram under debatten. 20 sider i forslagsheftet om arbeidsliv er viet AFP - mange gir uttrykk for utålmodighet i forhold til å få dokumentert hvordan ordningen slår ut for de sliterne den i sin tid ble innført for.

- I ettertid har det vist seg å være mange fallgruber og høye dørstokker som hindrer folk fra å gå ut av arbeidslivet med verdighet ved 62 års alder, sa Michael Hall.

Han reagerte på at representantskapet vil overlate til offentlige myndigheter å gå gjennom ordningen, i 2018.

- Derfor foreslår jeg at forbundsstyret skaffer data fra avdelingene om hvordan ordningen slår ut for våre medlemmer, sa Hall.

Annonse
Annonse