JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De avgjør LOs framtid

Toppene i LOs to største forbund og LO-sjefen sjøl tar mandag opp noen av de aller vanskeligste temaene fram mot neste kongress.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Det er konturene av et nytt og mer samordnet LO som tegner seg under Fellesforbundets landsmøte i Oslo denne uka. En av de viktigste sakene er en ny tariffreform som innebærer at alle på samme arbeidsplass, med unntak av ledelsen, skal være i samme tariffavtale.

Det ble bråk da forbundsleder Arve Bakke lanserte tariffreformen i et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) for et par uker siden. Handel og Kontor (HK) frykter splittelse i LO, mens Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) sier blankt nei. Ulike forbund utenfor LO protesterer høylytt. Det store flertall i LO-familien sier allikevel ja til det de ser på som et sterkere og mindre oppsplittet fellesskap på den enkelte arbeidsplass.

– Viktig debatt

– Det er ingen tvil om at Arve Bakke drar opp en viktig debatt, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han har forsøkt å roe gemyttene i tariffdebatten for å unngå mer organisasjonsstrid i LO. Nestleder Tor-Arne Solbakken leder en komité som skal se på organiseringen av LO, inkludert en reform av tariffsystemet, fram mot LO-kongressen i 2013.

Flåthen peker på en rekke utfordringer for LO i tiden framover. Det gjelder å være attraktiv for potensielle nye medlemmer, ikke minst i utdanningsgruppene. Og så er det spørsmålet om hvordan LO skal kunne bestå som en viktig samfunnsaktør med innflytelse også i de kommende tiårene.

Ny kurs

Bakke, Flåthen, som selv kommer fra Fellesforbundet, og Fagforbundets leder Jan Davidsen skal alle holde innledninger mandag om organiseringen av framtidens LO. Hvis denne mektige trioen staker ut kursen med en ny tariffreform fram mot LO-kongressen, er det mye som tyder på at det vil bli slik.

Duoen Davidsen og Bakke representerer henholdsvis 315.000 medlemmer i offentlig sektor og 153.000 medlemmer i privat sektor. Det utgjør godt over halvparten av LOs 860.000 medlemmer.

– Vi trenger sterke fellesskap i et arbeidsliv med stadig større utfordringer. At de ikke ser det like sterkt i forbund utenfor LO, er ikke overraskende. Så langt har de klart seg uten de store fellesskapene, sa Arve Bakke under sin åpningstale til landsmøtet.

Han la til at alle ikke må være i samme forbund selv om det skulle bli én tariffavtale på den enkelte arbeidsplass. Ja, han inviterte også forbund utenfor LO med. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse