JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan ikke skylde på vinteren

At asfaltarbeidere og anleggsgartnere blir permitterte når kulda setter inn, er ingen nyhet. Det nye er at Nav nekter å betale ut dagpenger til dem som permitteres på grunn av sesongsvingninger.

has@lomedia.no

Leder av avdeling 7 i Vestfold, Rolf-Geir Hillestad, har fått første sak på bordet med begrunnelse i en lovendring som kom for noen år siden. Anleggsgartner Mats Anundsen har fått avslag på sin søknad om dagpenger, da Nav mener at arbeidsgiveren må kunne kalkulere med at det blir mindre å gjøre i vintersesongen.

Sesongarbeidere

- Det er vanlig med permitteringer i denne bransjen vinterstid, så her legger Nav opp til at arbeidsgivere skal ansette midlertidig når de trenger folk, for så å permittere og si dem opp når vinteren kommer.

Nav forvaltning Vestfold skriver i sitt avslag på Amundsens klage på vedtaket at:

«Det er behov for regler som har som formål å forhindre at bedrifter i for stor utstrekning velter lønnskostnader over på det offentlige ved å la dagpenger erstatte lønnen.»

Samtidig skriver Nav at reglene for dagpenger under permittering er like for alle bransjer. Når det inntreffer forhold som man ikke med rimelighet kunne forvente, og dette gjør en midlertidig driftsinnskrenkning nødvendig, vil det kunne foreligge rett til dagpenger. Ordrenedgang i vintersesongen er forhold som er forutsigbare for arbeidsgivere i denne bransjen, skriver Nav - og dermed nekter Mats dagpenger.

Presser fram midlertidige

- Praktiseringen av dette regelverket går mot det vi i fagbevegelsen har som prinsipp, at alle skal ansettes i faste stillinger. Denne loven fører til at omfanget av midlertidig ansettelser i anleggsgartnerbransjen vil øke. Ingen ønsker vel å jobbe et sted hvor man riskerer å bli sagt opp en gang i året, sier Rolf-Geir Hillestad - og legger til at det heller ikke er lett å få lån i banken med en slik arbeidsgiver.

Permitteringer i disse bransjene har det vært i alle år. Rolf-Geir har selv bakgrunn som asfaltarbeider, og ble permittert hver vinter, med dagpenger.

Færre vinteroppdrag

Anleggsgartneren Mads Anundsen hadde jobbet i firmaet Aakerholt Steen i sju år da han i desember 2010 fikk sitt første varsel om permittering. Ordretilgangen hadde gått ned på grunn av et etterslep etter finanskrisa i byggebransjen, og det var færre brøyteoppdrag enn tidligere år. Dette var ifølge arbeidsgiveren første gang på minst 15 år at de måtte permittere i den faste staben. Firmaet har 20 fast ansatte, mens de i sommerhalvåret tar inn 20-25 midlertidige.

- Nav legger opp til flere midlertidig ansettelser ved en slik praktisering. Det er helt umulig å beregne hvor mange folk man trenger gjennom hele året på grunn av uforutsigbare værforhold. Fast ansatte har også oppsigelsestid. Hva gjør en arbeidsgiver hvis han sier opp folk i begynnelsen av september med en måneds oppsigelse, for så å oppleve at jobbene renner inn i oktober, spør Rolf-Geir Hillestad.

Representantskapet har levert en innstilling hvor de skriver at permitteringsordningen må styrkes, ventedagene i dagpengeordningen fjernes, og at det åpnes for rullerende permitteringer uten at bedriften må dekke utgiftene ved en ny arbeidsgiverperiode.

- Det høres bra ut, men skal dette fungere må vi sikre oss at for eksempel anleggsgartnere som blir permittert i vintersessongen får rett til dagpenger, avslutter Rolf-Geir Hillestad.

Annonse

Flere saker

Annonse