JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaritetsvals på Plaza

I morgen kveld skal Fellesforbundets landsmøte danse og hygge seg på Radisson Blu Plaza. På søsterhotellet i Warszawa har hovedtillitsvalgt fått sparken. Hotellet ble norskeid i sommer, og norske tillitsvalgte har protestert.

randi@lomedia.no

– Jeg syns det er problematisk å møte opp på landsmøtefesten når jeg vet hva som skjer på søsterhotellet i Polen, sier Anna Aarsheim fra byggfagavdelinga i Stavanger.

Anna Aarsheim, som er polskfødt organisasjonsarbeider i Avdeling 730, forteller til Magasinet at avdelingen har hatt et samarbeid med Solidaritet i Polen i mange år.

For kort tid siden var Anna på besøk i Polen sammen med avdelingen sin. De skulle ha møte med et polsk firma. De hadde også møte med Solidaritet i Warszawa. Da fikk de vite at det var problemer på et norskeid hotell i den polske hovedstaden.

Tillitsvalgt sparket

Wenaasgruppen hadde kjøpt et hotell, Jan III Sobieski, for 50 millioner euro. Hotellet er fra 1980-tallet og har 453 rom. Den norske fagforeningen fikk vite fra Solidaritet at de ansattes hovedtillitsvalgte var blitt sparket.

– Det Solidaritet ville ha hjelp til å finne ut, var om den norske eieren er klar over at dette er et hotell i konflikt, forteller Anna.

Hovedtillitsvalgten er medlem i Solidaritet, i likhet med de andre ansatte på hotellet. Det har vært demonstrasjoner utenfor hotellet helt siden hun ble sparket.

Solidaritet har anmeldt hotellet til arbeidsretten, med krav om at den hovedtillitsvalgte blir tatt inn igjen, og at hun får erstatning for tapt arbeidsfortjeneste.

Ønsker minnelig ordning

Som med noen av de andre hotellene i kjeden, er det Wenaasgruppen som eier bygningene, mens Radisson Blu Hotels & Resorts er driftselskap.

Parallelt med anmeldelsen har Solidaritet sendt et brev til partene og bedt om forhandlinger. Svarfristen er satt til 21. oktober. Anna har oversatt brevet til norsk. Hun har ikke full oversikt, siden dette skjedde rett før landsmøtet, men tror at samtlige tillitsvalgte ved Radisson Blu-hotellene i Norge har undertegnet en støtteerklæring.

Nestleder i Solidaritet Warszawa, Waldemar Dubinski, bekrefter dette.

– Solidaritet har innstilt demonstrasjonene utenfor hotellet mens svarfristen løper. Vi ønsker primært å ordne opp og ha hotellet som samarbeidspartner. Det beste er å unngå en fiendtlig tone mellom oss og hotelldirektøren, sier Dubinski.

Solidaritet skvises

Anna Aarsheim forteller at de nye eierne sier de ikke overtar hotellet før 1. november. Men det stemmer ikke, sier hun. På nettsiden til Wenaasgruppen står det iallfall at de eier hotellet.

Solidaritet opplyser at så langt har oppkjøpet av dette hotellet ikke rammet de øvrige ansatte i hotellklubben. Men ved et annet hotell i Warzsawa er alle fagorganiserte oppsagt. Det er et amerikanskeid Marriot-hotell.

– Dette er et fenomen som sprer seg. Vestlige selskaper kjøper opp polske hoteller og andre selskaper, og sparker de fagorganiserte. Vi er ferdige som fagorganisasjon om dette fortsetter. Da vil ingen organisere seg, frykter Dubinski i Solidaritet.

Har protestert

Tore Skjelstadaune, leder i Oslo Servitørforening og hovedtillitsvalgt på Oslo Plaza, forteller at de tillitsvalgte på Radisson Blu-hotellene ble gjort oppmerksomme på saken for et par uker siden. De fikk en henvendelse fra IUL (internasjonalen for arbeidere innen matproduksjon, servering, hoteller med mer.) i Geneve.

– IUL ba oss ta tak i saken, og det har vi gjort. Vi har skrevet Radisson Blu-konsernet og bedt dem rydde opp i saken, sørge for skikkelige arbeidsforhold og hele pakka. Radisson overtar visstnok driften fra 1. november, sier Skjelstadaune.

Det er ennå ikke kommet noe svar fra Radisson Blu på dette brevet.

- Gammel sak

– Var du oppmerksom på tvisten ved hotell Jan Sobieski?

Lars Wenaas, styreleder i Wenaasgruppen, svarer:

– Jeg kjenner ikke saka i detalj, men det ser ut til at vi har arva den. Vi har nettopp fått et brev og forstår det slik at dette er en tvistesak med en ansatt fra lang tid tilbake. Vi overtok hotellet 1. august. Det går mot arbeidsrettssak.

– Er det en del av strategien ved oppkjøp av hoteller å fjerne tillitsvalgte?

– På ingen måte, svarer Lars Wenaas.

Fikk pris fra Solidaritet

Her har vi har slitt med sosial dumping i årevis, og det har aldri vært så ille som nå, sier Anna Aarsheim om hverdagen i avdelingen i Stavanger. Likevel kan vi ikke lukke øynene og bare snu ryggen til det som skjer i andre land, mener hun.

I fjor var avdelingen invitert til Polen i forbindelse med 30-årsjubileet til Solidaritet. Der fikk de en pris for sitt arbeid mot sosial dumping.

Starter i feil ende

– Hva syns du om det som sies om sosial dumping her på landsmøtet?

– Det er mange store ord. Men det er ikke så enkelt å avskaffe sosial dumping. Lokalt mener jeg det er viktig å samarbeide på tvers av avdelingene. Det nytter ikke å sitte på hver sin haug, og si at problemet gjelder medlemmer i en annen avdeling, svarer Anna Aarsheim.

Generelt mener hun at vi starter i feil ende. Vi kan ikke løse alle problemer i Norge. Vi må starte i Polen og andre land, og bygge opp fagbevegelsen der, etter hennes syn.

Annonse
Annonse