JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruvearbeider skutt

En arbeider ble drept og flere ble skadet da indonesiske sikkerhetsstyrker åpnet ild mot streikende gruvearbeidere.

Ifølge en talsmann for politiet skjøt politifolkene varselskudd i lufta som svar på at de streikende arbeiderne kastet stein på politiet.

En talsmann for gruvearbeidernes fagforening og en lege ved det lokale sykehuset bekrefter imidlertid overfor nyhetsbyrået AFP at en arbeider, Petrus Ayemsekaba, ble drept av kulene av politiet. I tillegg melder nyhetsbyråene at mellom en og seks andre skal ha blitt såret.

De streikende gruvearbeiderne skal ha reagert på drapet med å rive ned en av portene inn til gruveområdet og sette fyr på tre lastebiler.

Streiker på fjerde uka

Sammenstøtet fant sted ved den streikerammede Grasberg-gruva. Dette er en av verdens største kopper- og gullgruver som ligger på den indonesiske delen av New Guinea og eies av det amerikanske gruveselskapet Freeport-McMoRan. Omkring 8 000 av de i alt 23 000 ansatte ved gruvekomplekset har streiket siden 15. september. De krever at minstelønna økes fra 9 kroner timen til 73 kroner.

Sammenstøtet mandag skjedd da mer enn tusen arbeidere demonstrerte i protest mot gruveselskapets bruk av streikebrytere for å begrense effekten av streiken.

Profitten øker, men ikke lønningene

I en rekke utviklingsland har gruvearbeidere gjennomført streiker denne høsten. De krever at deres lønninger økes i takt med at metallprisene stiger på verdensmarkedet og gruveselskapenes profitt øker.

Også ved Freeport-McMoRan’s koppergruve i Peru er arbeiderne i streik. Etter en serie med resultatløse forhandlingsmøter har gruvearbeiderforbundets generalsekretær, Leoncia Amudio, nå bedt regjeringen avgjøre den fastlåste konflikten.

– Vi vil be arbeidsdepartementet ensidig fastsette en ny tariffavtale, sa han til nyhetsbyrået reuters på fredag.

Annonse
Annonse