JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarer samarbeid med Etiopia

Med sinte demonstranter utenfor vinduet forsvarte statsminister Jens Stoltenberg Norges samarbeid med Etiopia.

Sammen med FN lanserte Norge mandag et partnerskap for å gi folk i fattige land tilgang til grønn og rimelig energi, og Etiopia er en av Norges partnere i prosjektet.

Utenfor hotellet der konferansen ble holdt, var demonstranter på plass for å protestere mot Etiopias statsminister Meles Zenawi, som de kaller en diktator og som de mener står bak menneskerettsbrudd i den omstridte Ogaden-provinsen.

Stoltenberg mener imidlertid ikke menneskerettskritikken står i veien for at Norge kan samarbeide med Etiopia om utvikling.

– Det er viktig å ha dialog. Å fremme økonomisk samarbeid blant annet i energisektoren er i seg selv viktig for å fremme menneskerettigheter. Å redusere fattigdom er et menneskerettsspørsmål, sa Stoltenberg.

– Handel og investeringer bidrar til mer åpne samfunn, la han til.

Svensker terroranklaget

Stoltenberg tok imidlertid opp situasjonen for to svenske journalister som sitter fengslet i Etiopia, da han møtte Meles Zenawi på tomannshånd.

Den etiopiske statsministeren bekrefter at menneskerettigheter er et tema som ofte kommer på banen når han møter andre internasjonale ledere.

– Vi mener dette ikke er et tema som bør knyttes til bistand. Vi respekterer menneskerettighetene fordi de er en del av grunnloven og fordi de er bra for oss. Vi gjør det ikke fordi vi får bistand fra noen, sier Meles Zenawi og gjør det klart at han mener det ikke er utfordringer når det gjelder pressefrihet eller menneskerettigheter.

Likevel er til sammen er seks journalister i landet blitt arrestert, skriver Committee to protect Journalists (CPJ).

– Myndighetene har de siste fire månedene brukt vidtrekkende terrorlover for å pågripe uavhengige journalister i et forsøk på å utrydde de få kritiske røstene i landet, sier CPJ-medarbeider for Øst-Afrika, Tom Rhodes.

Redaktør Dawit Kebede i Awramba Times, en av få uavhengige aviser i landet, sier journalister i landet lever i frykt.

– Donorer som gir bistand burde spørre om den demokratiske statusen i Etiopia. Dersom de satte pressefrihet som et krav for bistand, mener jeg det ville bedre forholdene i Etiopia, sier han, ifølge The Guardian.

– En utviklingssuksess

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreker at menneskerettigheter er en av grunnpilarene i Verdensorganisasjonen.

– Vi tar opp menneskerettsspørsmål ikke bare med Etiopia, men overalt hvor menneskerettighetene ikke overholdes, sa Ban.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, som også deltok på konferansen mandag, sier Norge vil kreve full åpenhet om prosjekter og sier at Norge tar opp menneskerettsproblemene i møte med etiopiske ministre.

– Samtidig hører det med til bildet at Etiopia er en av de største utviklingssuksessene i Afrika, det er få, om noen, land som har hatt en sånn forbedring av antall lese- og skrivekyndige, som har forbedret produksjonen i landbruket og dermed situasjonen på landsbygda. Det er bygget veier over hele landet, sier Solheim. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse