JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svarte formuer strømmer hjem

Hittil i år har dobbelt så mange som i fjor meldt fra til skattemyndighetene om skjulte utenlandsformuer.

Det begynte i 2007, da Per Ditlev-Simonsen måtte trekke seg som ordfører i Oslo etter avsløringer om familiens hemmelige bankkonto i Sveits. Saken førte til at det ble innført en form for skatteamnesti. Det vil si at nordmenn med skjulte formuer i utlandet kan melde fra til skattemyndighetene, slippe politianmeldelse, eventuell straffesak og straffeskatt. De slipper unna med å betale den skatten de opprinnelig skulle ha betalt.

To år etter Ditlev-Simonsen-saken var det 255 nordmenn som kom til Skatt Øst og ba om amnesti. Siden har tallet gått nedover. I fjor var antall amnestisøkerne nede i 76.

Men i år har iveren etter melde fra om skjulte utenlandsformuer tatt seg kraftig opp igjen. Hittil i år har 89 personer bedt om amnesti, melder nrk.no. Skatt Øst er usikker på hva som er forklaringen:

– Hva som er forklaringen på økningen i år, og om dette er en trend, kan være vanskelig å si. I det siste har det vært stor oppmerksomhet om automatisk utveksling av bank- og andre finansielle opplysninger mellom ulike land. Det er derfor en større risiko for at skjulte beløp i utlandet kan bli oppdaget, noe som kan være en forklaring, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til nrk.no.

Siden 2007 har 759 nordmenn hentet hjem utenlandsformuer på mer enn 26 milliarder kroner.

Annonse
Annonse