JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-forslag kan gi skattelette

Innføring av bankskatt kan sikre staten så store inntekter at hver enkelt skattebetaler kan få 3.900 kroner i årlig skattelette, mener leder for finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap).

Micaelsen viser til at Sosialistisk Venstreparti har flagget et forslag om innføring av bankskatt høyt. Han slutter seg nå til SV-forslaget og sier at det ligger i kortene at det vil bli en realitet.

– Jeg synes det er gode grunner til at man også i finanssektoren må betale skatter og avgifter slik som alle andre sektorer gjør. Nå kan det se ut som at vi har noen varianter for en løsning på det, sier Micaelsen til Klassekampen.

En bankskatt vil innebære aktivitetsskatt på bankenes overskudd og lønninger.

Finansdepartementet bekrefter at en slik skatt kan bli foreslått når statsbudsjettet legges fram neste år.

– Ja, det kan være mulig, det kan praktisk la seg gjøre, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet.

Det regjeringsnedsatte finanskriseutvalget har beregnet at en slik aktivitetsskatt for banksektoren kan gi 12-13 milliarder kroner ekstra i statskassen årlig.

Med rundt 3 millioner skatteytere i Norge, vil hver enkelt dermed få mellom 3.600 og 3.900 kroner mer å rutte med i året, dersom skatten fra bankene fordeles likt på alle skattebetalere.

Banknæringen har lite til overs for bankskatt. Finansnæringens hovedorganisasjon har uttalt at den vil sende regningen for skatten videre til kundene i form av høyere bankgebyrer.

Høyre er åpen for en slik skatt, men mener at det er uaktuelt å innføre den på egen hånd før EU også har gjort det. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse