JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her får Jens nei

Alt tyder på at Fellesforbundets landsmøte onsdag sier nei til et nytt EU-direktiv, og dermed setter Jens Stoltenberg i nok en direktivknipe.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Motstanderne i Fellesforbundet mot EUs vikarbyrådirektiv ble ikke akkurat beroliget av Jens Stoltenbergs tale til landsmøtet tirsdag.

EUs nye vikarbyrådirektiv har vært en av de heteste sakene under Fellesforbundets landsmøte denne uka. Både ledelsen og regjeringen håper å unngå at Fellesforbundet sier nei onsdag, og dermed kan rokke ved også LOs syn på saken.

Det har vært sterk motstand mot direktivet under de siste dagers debatt, og det var derfor knyttet stor spenning til Jens Stoltenbergs tale.

Fast ansettelse

– Vi skal fortsatt ha et regulert arbeidsliv der fast ansettelse er hovedregelen, slo Stoltenberg fast overfor Fellesforbundets landsmøte.

– Men hva tenker du om den massive motstanden blant delegatene til direktivet?

– Det er en del av debatten som handler om å ville sikre et ryddig arbeidsliv. Vi skal også bidra til det, og det har vi også gjort i mange år. Vi lykkes med det for de aller fleste, men ikke for alle, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Nå drøfter vi hvordan vi kan sikre et ryddig arbeidsliv for alle også når det gjelder vikarbyrådirektivet, som regjeringen ikke har konkludert på ennå, legger han til.

– Fagforbundets leder Jan Davidsen sier at et nei fra Fellesforbundet må få konsekvenser for LOs syn. Hvis LO sier nei, hvilke konsekvenser får det for regjeringens avgjørelse?

60 innspill

– Det Fellesforbundet vedtar er selvsagt en viktig del av den diskusjonen som foregår. Vi har sendt direktivet ut på høring. Vi har fått 60 ulike innspill. Svaret fra Fellesforbundet blir en viktig del av dette.

– Ser du noen likhetstrekk mellom Ap-landsmøtets nei til postdirektivet og et eventuelt veto på vikarbyrådirektivet fra Fellesforbundet; i begge tilfeller ville ikke ledelsen si nei?

– Det er veldig ulike saker. Det som er felles er at man i begge sakene har vært enige om målet. Det er full enighet om at man skal sikre ryddige arbeidsvilkår og gode posttjenester. Diskusjonen handler om hvordan man best får det til. Vi har vikarbyråer i dag. Spørsmålet er hvordan de skal reguleres, sier statsministeren til ANB.

Behov for vikarer

Han er opptatt av at det også er bruk for vikarer, blant annet på grunn av romslige permisjonsordninger, for eksempel i forbindelse med fødselspermisjon.

Stoltenberg hyller likebehandlingsprinspippet i vikarbyrådirektivet, som sier at vikarer skal ha samme vilkår som de fast ansatte. Også europeisk fagbevegelse understreker dette punktet i direktivet.

– Dette kan begrense utbredelsen av vikarbyråene når de da ikke kan konkurrere på lønn, sier Stoltenberg.

Han hevder videre at norske reguleringer vil stå seg under direktivet. Videre kalte Stoltenberg forbundsleder Arve Bakkes krav for å si ja til direktivet for «konstruktive innspill».

Det gjelder blant annet solidaransvar og innsynsrett i innleiebedrifter, samt styrking av Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet.

– Vi er ikke fremmed for å gjøre enda mer med disse sakene, som jo denne regjeringen innførte, lover Stoltenberg.

Skreddersydd

Stoltenberg understreker også at Norge er en del av EØS-samarbeidet, og derfor har vært med på tusenvis av direktiver. En del av disse har blitt skreddersydd etter norske forhold. Og det vil altså skje også med vikarbyrådirektivet, ifølge Stoltenberg.

I debatten etter Stoltenbergs tale kom det fram at mange ikke var beroliget. Med sterke ord oppfordret en rekke av delegatene landsmøtet til å si nei til EU-direktivet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse