JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler ny moderasjonslinje

Statsminister Jens Stoltenberg brukte mesteparten av talen sin på landsmøtet til å berede grunnen for et «solidaritetsoppgjør» til våren.

randi@lomedia.no

– Ved forrige finanskrise i 2009 handlet det om å redde banker. Denne gangen handler det om å redde land. Ingen må et øyeblikk tro at dette ikke kommer til å ramme oss, sa statsminister Jens Stoltenberg til landsmøtet.

Norge har en liten og åpen økonomi, og halvparten av det som produseres, mye i Fellesforbundets bedrifter, selges til utlandet.

– For å trygge arbeidsplasser må vi ta politisk lærdom av den forrige finanskrisen. Vi må holde orden i økonomien, fornye og omstille offentlig sektor, sørge for at skattenivået kan finansiere velferden, og ta vare på den norske modellen, formante han.

Sikre arbeidsplassene

Norge må sikre renta og kronekursen, og på den måten sikre bedriftene og arbeidsplassene. For arbeid til alle er fremdeles jobb nr. 1 for regjeringen Stoltenberg.

Det såkalte solidaritetsalternativet i tariffoppgjørene på 1990-tallet var vellykket. Nå gjelder det igjen å sikre arbeidsplassene med et solidaritetsoppgjør til neste år, mente statsministeren.

– Dette betyr at alle parter må bidra. Det skal ikke være slik at de som har mest, skal bevilge seg mye, mens de krever solidaritet av dem har minst, tilføyde han.

Sosial boligpolitikk?

I debatten etter statsministerens tale hadde mange delegater innspill om sosial dumping og EUs vikarbyrådirektiv (se egen sak om dette).

Ved siden dette var mange opptatt av en sosial boligpolitikk. Ikke bare for de aller vanskeligst stilte, men for folk flest.

– Regjeringen bør ta i bruk god, gammeldags planøkonomi i boligmarkedet, sa Steffen Høiland, Rogaland.

Statsministeren viste til at det allerede er satset på boligstøtte til trygdede, økte rammer til startlån i Husbanken, det bygges tusen nye studentboliger, for å nevne noe. Han sa at det aller viktigste er at det bygges flere boliger totalt, og at det nå går rette veien etter finanskrisen. Og at grunnen til at prisene nå øker, er økt kjøpekraft. Dermed var han tilbake til start – å holde orden i økonomien.

Ubesvarte spørsmål

Statsministeren ble ellers utfordret på en rekke områder. Førstemann opp på talerstolen var Terje Fjellum fra forbundsstyret. Han sa han var rystet over at skattefradraget til kronisk syke var fjernet i statsbudsjettet.

Tom Egil Flata fra Telemark oppfordret statsministeren til å legge press på NHO, for å ordningen med regionale verneombud i Hotell og Restaurant i gang. Den er vedtatt, men NHO trenener, påpekte Flata.

Både Atle Tranøy og Michael Hall fra forbundsstyret var på talerstolen for å etterlyse et statlig investeringsfond.

- Vi må bruke en del av oljeformuen, og støtte norsk industri, istedenfor våre konkurrenter i utlandet, mente Hall.

Andre delegater var innom et vidt spekter av saker, som kraftprisene til industrien, gasskraftverk, oljeboring i nord, mer penger til læreplasser, tannhelsereform, mer penger til arbeidsmarkedstiltak, kampflybase til Bodø og slutt på den brutale årsverkstyringen i Forsvaret.

Men statsministeren ga ingen konkrete svar på disse utfordringene.

Annonse
Annonse