JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnefri ledelse i Fellesforbundet

Valgkomiteen foreslo Birgit Tandberg fra hotell- og restaurantbransjen som eneste kvinne i Fellesforbundets nye ledelse. Men hun måtte ut i kampvotering - mot en mann. Den kampen tapte hun - med en stemme for lite.

einar.fjellvik@lomedia.no

torgny.hasaas@lomedia.no

Valgkomiteen foreslo tre nye ansikter i den nye, krympede ledelsen i Fellesforbundet: Steinar Krogstad, Birgit Tandberg og Jørn-Henning Eggum. Alle ble foreslått valgt som forbundssekretærer.

LAST NED: Valgkomiteens innstilling i sin helhet

De nye

Birgit Tandberg som i dag leder Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening, var også den eneste kvinnen valgkomiteen foreslo inn i den nye forbundsledelsen.

Steinar Krogstad kommer fra byggebransjen og er i dag hovedtillitsvalgt i Veidekke.

Jørn-Henning Eggum har sin bakgrun nfra jern og metall i Bergen. Eggum har de siste årene arbeidet som utreder ved Fellesforbundets hovedkontor i Oslo.

Gjenvalgskandidatene

Som ventet foreslo valgkomiteen gjenvalg på forbundsleder Arve Bakke. Komiteen foreslo også å gjenvelge Anders Skattkjær som nestleder i forbundet.

De to andre fra den sittende forbundsledelsen som ble foreslått gjenvalgt var Steinar Karlsen. Han er i dag hovedkasserer og ble foreslått valgt som forbundssekretær. Også den nåværende 2. nestlederen, Hans- Christian Gabrielsen, ble forslått gjenvalgt – nå som forbundssekretær.

Generasjonsskifte om fire år

I debatten ble det blant påpekt at valgkomiteens innstilling betyr at forbundet får både en leder og en nestleder som vil være over 60 år, og dermed ikke valgbare, om fire år. Det kunne likevel ikke hindre et enstemmig landsmøte i å klappe Arve Bakke og Anders Skattkjær inn som forbundsleder og nestleder.

Kampvoteringer

Da man kom til de fem foreslåtte forbundssekretærene var det imidlertid slutt på idyllen. Først ble Halvor Langseth (nåværende forbundssekretær) foreslått som motkandidat til valgkomiteens innstilling på Steinar Karslen (nåværende hovedkasserer). Den kampen vant Halvor Langseth med 337 mot 121 stemmer.

Deretter ble Clas Delp (nåværende forbundssekretær) foreslått som motkandidat mot den eneste kvinnen i valgkomiteens innstilling, Birgit Tandberg. Det utløste en til dels heftig debatt der flere av de kvinnelige delegatene tok til orde for å velge Clas Delp på grunn av hans dyktighet og se bort fra den manglende kjønnsbalansen.

Da opptellingen var over viste det seg at Clas Delp hadde vunnet avstemningen med 231 mot 230 stemmer.

Både Hans-Christian Gabrielsen, Steinar Krogstad og Jørn-Henning Eggum ble enstemmig valg til forbundssekretærer, i tråd med valgkomiteens innstilling.

Fra 12 til sju

Landsstyret vedtok tidligere i uka å redusere den landsmøtevalgte toppledelsen i forbundet fra 12 til sju personer. Blir valgkomiteens innstilling vedtatt betyr det at disse går ut av den landsmøtevalgte ledelsen når landsmøtet er over:

Eli Ljunggren, nåværende førstesekretær som på forhånd hadde varslet at hun ikke ville søke gjenvalg.

Forbundssekretærene Anne Marie Pettersen og Svein Hille kunne uansett ikke gjenvelges fordi de er over 60 år gamle.

I tillegg forsvinner nå Steinar Karslen, Knut Øygard, Liv Christiansen og Rolf Jørn Karlsen ut av den landsmøtevalgte ledelsen. Valgkomiteen legger i sin innstilling til grunn at de alle sikres fortsatt jobb i forbundet.

Annonse

Flere saker

Annonse