JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp lekker til Høyre

Frp har blitt halvert på to år. Partiet lekker som en sil til Høyre.

kjell.werner@anb.no

Fremskrittspartiet får en oppslutning på rekordsvake 11,1 prosent i Opinions partibarometer for oktober. Det er en tilbakegang på tre prosentpoeng siden forrige måling. Høyre går fram 3,1 prosentpoeng og får 29,5 på målingen som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeiderpartiet er størst med 35,3 prosent. Dette er to prosentpoeng svakere enn forrige måned, men likevel på linje med resultatet ved stortingsvalget i 2009. Frp er halvert på disse to årene.

Det er også grunn til å merke seg at Senterpartiet ville ha falt under sperregrensen for utjevningsmandater dersom målingen hadde vært stortingsvalg. Sp har mistet 1,9 prosentpoeng den siste måneden og får bare 3,3 prosent i oppslutning. Det ville bare ha gitt ett enslig mandat på Stortinget.

Lekker til Høyre

Halvparten av dem som stemte Frp ved stortingsvalget for to år siden peker nå på Høyre. Frp har bare en lojalitet på drøyt 30 prosent. Erna Solberg kan på den annen side glede seg over lojalitet fra ni av ti tidligere Høyre-velgere.

– Fremskrittspartiet er i ferd med å bli spist av Høyre. De tidligere Frp-velgerne som er veldig opptatt av et regjeringsskifte stoler nå på Erna Solberg. Det er hun som har troverdigheten på dette punktet, ikke Siv Jensen, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot.

– Høyre er i en slags absorberende tilstand. Det skal lite til før partiet går fram på målingene. For Frp er det livsviktig å få tilbake troverdighet hos velgerne som ønsker maktskifte, sier Aarebrot.

Morsomme tall

– Dette er veldig morsomme tall. Målingen bekrefter Høyres råsterke resultat i kommunevalget. Nå slår dette også ut på stortingsmålinger, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun poengterer at 54 prosent av landets befolkning nå bor i en Høyre-styrt kommune.

– Velferdspolitikken vår har slått an. Velgerne vil ha Høyres løsninger for skole og omsorg, sier Solberg. Hun håper å kunne hente enda flere moderate Ap-velgere som har tro på at fleksibilitet gir bedre løsninger. Hun forklarer Fremskrittspartiets tilbakegang med «turbulente tider» for Frp.

Alvorlig varsku

– Dette forsterker den trenden vi har sett det siste. Målingen er et alvorlig varsku for oss, sier Frp-nestleder Per Arne Olsen.

– Vi har to år på oss til stortingsvalget i 2013, og vi skal benytte den tiden så godt vi kan, sier han.

– Hva som er årsaken til at Frp nå er omtrent halvert siden 2009 har jeg ingen god forklaring på. Utfordringene for Norge er minst like store nå som den gang, sier Olsen og viser til helsekøer, køer i eldreomsorgen og dårlig samferdselssatsing.

Frp-nestlederen har heller ingen god forklaring på hvorfor Frp lekker til Høyre. Målingen viser at 14 prosent av tidligere Frp-velgere har satt seg på gjerdet.

Også Sp lekker

Frank Aarebrot ser tegn i bakgrunnstallene som viser at regjeringspartiene taper svakt til borgerlig side. Tallene forteller også at mange av Senterpartiets tidligere velgere har gått til Høyre. Valgforskeren mener det er tilfeldigheter som ligger bak de svake tallene for Senterpartiet. Professoren tviler på at partiet i realiteten er under sperregrensen.

– Det er valg som teller. Jeg føler meg helt sikker på at Sp vil gjøre det bedre i stortingsvalget i 2013 enn denne målingen viser. Målinger slår ofte feil, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener at Sp fikk en sterk base lokalt ved kommunevalget, som sammen med rikspolitikernes innsats vil gi partiet mulighet til å hevde seg godt.

Tallenes tale

Opinions partimåling er tatt opp i perioden 4. til 10. oktober. Tusen personer er spurt på telefon hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 77 prosent har angitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Ap ... 35,3 prosent (tilbake 2,0)

SV ... 5,1 prosent (fram 0,4)

Sp ... 3,3 prosent (tilbake 1,9)

Høyre ... 29,5 prosent (fram 3,1)

Frp ... 11,1 prosent (tilbake 3,0)

KrF ... 5,6 prosent (fram 2,0)

Venstre ... 4,8 prosent (tilbake 0,4)

Rødt ... 3,6 prosent (fram 1,0)

Andre ... 1,8 prosent (fram 0,9) (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse