JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EFTA-høring etter LOs smak

LO-advokat Håkon Angell er i hovedsak fornøyd etter en høring i EFTA-domstolen som følge av NHO-anke om allmenngjøring.

stig.christensen@lomedia.no

Sammen med en skriftlig prosedyre danner den muntlige høringen en del av beslutningsmaterialet når Borgarting lagmannsrett senere skal behandle anken.

Allmenngjøring ved ni verft

Bakgrunnen for saken er et vedtak om allmenngjøring på ni verft i Norge i 2009. Verftenes advokater angrep den gang Tariffnemndas vedtak fra flere kanter. Hovedbudskapet var at det var brudd på EØS-regler, at minstelønna for utenlandske arbeidere ble satt for høyt, og at tillegg i tariffavtalen aldri skulle vært vedtatt.

Tingretten

Saken ble først anket til tingretten, som ga Tariffnemnda og Staten medhold. Dommen viste at de ni verftene, Norsk Industri og NHO tapte på alle punkter. Dommeren avviste at Tariffnemnda og dens leder, Ellen Mo, skulle ha begått saksbehandlingsfeil. Staten, LO og Fellesforbundet ble tilkjent saksomkostninger på 1,2 millioner kroner den gangen, ifølge Magasinett.org.

Borgarting lagmannsrett

I løpet av året skal saken opp for Borgarting lagmannsrett, og det er som en del av denne prosessen av man har hatt høringen i EFTA-domstolen. Det har dreid seg om forståelsen av EØS-avtalen, og det vil etter hvert komme en rådgivende uttalelse fra domstolen. Partene er verftene med Norsk Industri og NHO som partshjelpere på den ene siden og Staten og Tariffnemnda med LO og Fellesforbundet som partshjelpere på den andre. ESA, kommisjonen og Sverige har også vært til stede på høringen. Andre nasjoner har kommet med skriftlige innspill.

37,5 eller 40 timer?

Advokat Håkon Angell i LO sier til LO-Aktuelt/FriFagbevegelse.no etter dagens høring av saken mye dreide seg om lønnsvilkår og arbeidstid. Et av spørsmålene er om man kan ta utgangspunkt i tariffavtalens 37,5 timers uke, eller som verftene mener, må ta utgangspunkt i Arbeidsmiljølovens 40 timer, og spørsmålet om vedtaket i Tariffnemnda er innenfor Utsendingsdirektivets rammer.

Det er også strid om utenbystillegget på 20 prosent, og spørsmålet om kost og losji. Håkon Angell forteller at samtlige høringsinstanser, bortsett fra den ankende part, mener man har adgang til å ta utgangspunkt i Verkstedsoverenskomstens 37,5 timers uke, og at det også er adgang til å gi utenbystillegg.

– Bildet er noe mere broket når det gjelder kost- og losji, men flat diett er ikke problematisk, sier han.

Stort sett medhold

Det var noe mer uenighet når det gjelder kostnadsdekning etter regning, men LO føler seg også der på trygg grunn. Advokat Angells konklusjon så langt er at Staten og LO langt på vei fikk medhold i sitt syn under høringen.

Til våren

Angell forventer at lagmannsrettens dom vil foreligge i løpet av våren. Deretter vil det være mulig å anke til Høyesterett.

Annonse

Flere saker

Annonse