JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pizza, penger og pensjon

Klokka tikker mot kveld på Peppes Pizza nederst i Karl Johan. Det er medlems­møte i LO Finans Akershus og Østfold.

kristian.brustad@lomedia.no

Pepperonien ligger nystekt, fristende og badet i smeltet ost. Viktor Sæther, leder i LO Finans, tygger ivrig. Skyller ned og trekker pusten.

– Vi har mange svære saker, forklarer Sæther.

Han og nestleder Astrid Waaler ramser opp integrering av Postbanken, arbeidstidsbestemmelser, bedriftskultur, fleksitid, pensjoner, ny logo, og ikke minst lønn.

Sæther og Waaler rekker ikke mange stykkene før medlemmene biter fra seg i form av spørsmål. Og det er arbeidstid medlemmene fyrer opp med først.

– Den store utfordringen nå er integrering av Postbanken inn i DnB NOR. Hvor blir det av fleksitiden? Det har vært en utfordring på noen kontorer, forteller Kathe Anita Bjørge.

– DnB NOR har fleksibilitet på arbeidstiden, men vi kan ikke kalle ordningen fleksitid, forklarer Waaler.

– Hvis man gir noe, i form av lengre arbeidsinnsats noen dager, bør vi få litt igjen også, mener Bjørge.

– Dette jobber vi med, og håper vi kan få til noe, sier Waaler.

– Det handler om å dra med seg noe av det beste fra begge bankene. Nå må vi nesten spørre om vi kan gå et kvarter før tiden, sier Anne Brissach.

Forskjeller

Diskusjonen rundt bordet avslører forskjeller fra sted til sted.

– LO Finans må fortelle ledelsen at fleksitid fungerte godt i Postbanken, mener Bjørge.

– På Nesodden kan vi bruke fleksitid og avspasere time for time. Det ligger muligheter for det inne i fleksiplanen i DnB NOR-systemet, poengterer Ann-Karin Hjerthen.

– På noen kontorer er ledelsen steile, andre steder får de det til, følger Waaler opp.

– Vi ser sprik på arbeidstiden, sier Sæther.

Han forteller at arbeidstid blir et særdeles sentralt tema når særavtalene skal reforhandles i løpet av året.

– Det er ingen tvil om at arbeidstid er et pressområde. Særlig er ansatte i kontornettet opptatt av dette, sier Sæther.

Måltall

To pizzaer er i ferd med å bli fortært. Fire medlemmer og LO Finans­lederne diskuterer. Meningsutvekslingene er mange og kjappe. Lønn og måltall er intet unntak.

– Vi fra Postbanken er ikke vant til de lokale lønnsoppgjørene og lønnsav­talene i DnB NOR-systemet. Hvordan skal du forklare for sjefen at du fortjener bedre lønn? Resultatet blir at noen får, mens andre ikke får noe lokalt, sier Brissach.

– Vurderer sjefene de ansatte ut fra hva ansatte tjener inn, undres Aune.

– Det går mye på måltall. Mange ser ikke, og tenker ikke på utjevning, slik kulturen var i Postbanken, sier Sæther.

Han forklarer gangen i tariffoppgjøret. At halvparten gis sentralt. Det kom­mer alle til gode. Videre at den andre halvparten gis lokalt, og at det i veldig stor grad er sjefene som bestemmer hvordan potten fordeles.

– Innen finanssektoren har arbeidsgiverne sterkere styringsrett enn mange er vant med fra andre bransjer, sier Sæther.

Mer sentralt

Han forteller at LO job­ber for å fordele mer av pengene i de sentrale oppgjørene, også innen finans.

– Dette er eneste måten å utjevne lønnsforskjeller på lokalt, mener Sæther.

– At det er litt forskjell på lønn, er forståelig. Men at du kan bruke 16-gangeren på de høyest lønnede i forhold til lavest lønnede, overrasker meg, tilkjennegir Aune.

– Samtidig vet vi at finanssektoren ikke ville gi en krone til utjevning, forteller Sæther.

Og legger til at det er systematisk. På de laveste lønnstrinnene er det flest kvinner, på de høyeste er det flest menn.

– LO Finans ønsker å gi mer til de lavtlønte, men for å få til det må vi fordele mer sentralt. Vanlige lønnsmottakere tjener ikke på at bedriften har styringsrett. Når lederne avgjør, blir det forskjeller. Jeg vet om mange som ikke har fått noe av den lokale potten på fire år, og mange som ikke har noen lokal pott overhodet, sier Sæther.

Mer fastlønn

Ifølge Sæther viser undersøkelser at 70 prosent av med­lemmene ønsker bedre fastlønn, fram­for lønn basert på måltall og bonuser.

– Denne undersøkelsen treffer oss midt i hjertet, poengterer Sæther.

– Det er fastlønn du søker lån på. Det er fastlønn du får pensjon av. Det store flertallet ønsker høyere fastlønn framfor bonuser og resultatbasert lønn. Det er fullt forståelig, poengterer Waaler.

– For det er litt gruff i rekkene når det gjelder bonuser, erkjenner Sæther.

Folk fyller opp et par av nabobordene. En ny runde med servering, og en følelsesladet diskusjon om George Clooney skaper smil og latter. At Clooney stiller opp i reklame for DnB NOR, blir sett på som en bonus, ihvertfall av noen.

Annonse

Flere saker

Annonse