JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbud mot alenearbeid

Etter drapet på en fengselsbetjent i Sverige forrige uke, har Arbetsmiljöverket nedlagt umiddelbart forbud mot alenearbeid når innsatte skal luftes.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Mandag forrige uke ble en knapt 25 år gammel kvinnelig fengselsbetjent drept av en innsatt i varetektsfengselet i Huddinge sør i Stockholm. Det skjedde i forbindelse med lufting.

Betjenten var alene da hun møtte den innsatte utenfor heisdøren på taket, der luftegården er. Der overfalt han henne og slo henne i hjel.

Endrer bestemmelsene

For seks år siden gjorde Arbetsmiljöverket en helt annen vurdering. Da bestemte de at det var nok at én betjent ledsaget én innsatt til lufting og én betjent som overvåket luftegården via kamera, skriver SEKO-tidningen.

SEKO er fagforbundet som organiserer ansatte i kriminalomsorgen i Sverige.

–Det er fint at Arbetsmiljöverket har lyttet til oss og at det nå skal være tre på taket, hvorav en sitter ved kameraet, sier Patrik Öhrnell, leder for SEKOs klubb i varetektsfengselet i Huddinge.

Fengselsleder i Huddinge Agneta Kempe har foreløpig ennå ikke villet kommentere forbudet mot alenearbeid.

Dårlig risikovurdering

Arbetsmiljöverket inspiserte varetektsfengselet i Huddinge tre dager etter drapet.

De krever også at det blir gjort bedre risikovurderinger av de innsatte og at informasjon om de innsatte blir videreformidlet til de ansatte, skriver SEKO-tidningen.

–Vi ser svært alvorlig på at man ikke gjør risikovurderinger på et akseptabelt vis. Det er viktig at man for eksempel gjør en risikovurdering av hver innsatt for seg, sier tilsynsdirektør Håkan Edén i Arbetsmiljöverket.

Annonse

Flere saker

Annonse