JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leter etter alternativer

Fagforbundene prøver å finne alternativer til de doble byttevaktene, som har gitt mange fengselsbetjenter mer fleksibilitet i turnusen.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Sjelden har så mange møtt opp på et fagforeningsmøte i Ila fengsel, som da NFF Ila og KY Ila innkalte til allmøte om de doble byttevaktene.

I slutten av august bestemte staten og hovedsammenslutningene å avslå søknader om doble vakter. De hadde da vurdert søknader fra Telemark og Halden fengsel om unntak fra arbeidstidsbestemmelsene.

I september sendte Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) ut et brev der det kom fram at de ikke kommer til å videresende flere søknader om doble byttevakter.

KSF skriver i brevet at enheter som fortsatt praktiserer doble byttevakter må slutte med det.

I tillegg til mange fengselsbetjenter, hadde også distriktssekretær i LO Stat, Jørund Hassel, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Geir Bjørkli, nestleder i NFF Rita Bråten og leder i Kriminalomsorgens yrkesforbund (KY) Knut Are Svenkerud funnet veien til møtet i fengselskirken.

– Det blir nei

– Det blir nei til doble vakter, sa LO Stats Jørund Hassel til fengselsbetjentene.

Hassel argumenterte mot doble vakter med forskning som viser at arbeidstakere som jobber skift og turnus er gjennomsnittlig 55 år når de slutter å jobbe.

– Det er fordi de er utslitt, sa Hassel.

– For ansatte med yrker med ansvar for sikkerhet, er det ikke anbefalt å jobbe over 8 timer, sa Hassel.

– Jeg er her for å lytte til dere, sa Hassel og lovet å ta med seg betjentenes argumenter tilbake til LO-ledelsen.

Ila særlig berørt

– Ila er spesielt berørt fordi det er mange pendlere som jobber her, sa Jan Arve Blom.

– Kanskje det derfor kan gjøres et unntak fra arbeidstidsbestemmelsene for Ila, sa Per-Olav Mobekk, regionstillitsvalgt i region nordøst.

– Det er ikke det at vi på død og liv ønsker å jobbe så lenge av gangen, men ved å ta doble vakter i ny og ne, kan vi få noen flere fridager, sa Blom.

Ny turnus

– Er det mulig å legge opp turnus annerledes? Er det mulig å lage en pendlervennlig turnus, spurte Jørund Hassel.

– Å lage tilpassede turnuser vil være en kjempeutfordring, sa Jan Arve Blom.

– Jeg vil gjerne se den som skal tilrettelegge en slik turnus her. De er kanskje mulig å få til hvis vi dobler antallet betjenter her, sa en annen fengselsbetjent.

Andre mente at en pendlervennlig turnus med det antallet betjenter Ila har i dag, vil føre til flere innlåsinger av de innsatte.

– Vi passer på mennesker som er i en veldig vanskelig situasjon. Flere innlåsinger fører til at folk skader seg selv, de kutter seg, og blir aggressive, sa fengselsbetjent Øyvind Ottesen.

– Klientellet vi jobber med, gjør at vi trenger et avbrekk i turnusen. Byttevaktsordningen har gitt oss mulighet til det, sa en annen betjent.

Reduserer sykefravær?

– KSF sier de doble byttevaktene må ta slutt. Da må vi finne ut hva alternativene er, for vi kan ikke bryte loven, sa NFF-leder Geir Bjørkli.

– Jeg vil høre fra dere hva dere mener at vi bør gjøre, sa Bjørkli.

– Vi går ikke inn for en endring av arbeidsmiljøloven, sa han og la til:

– Hvis vi kan dokumentere at bytteordningen reduserer sykefraværet og er helsefremmende, kan det brukes i en søknad om unntak fra arbeidstidsbestemmelsene. Vi må begynne å samle dokumentasjon på det nå, sa Bjørkli.

Annonse

Flere saker

Annonse