JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vanskelig å forstå omfanget

– Vi har det så bra her i landet at det er vanskelig for folk i Norge å forstå omfanget av den økonomiske krisen ute i verden.

Det sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Budskapet var klart da statsministeren møtte pressen på plenen foran regjeringens representasjonsanlegg i høstkulden fredag:

Det er svært stor usikkerhet i internasjonal økonomi, men Norge har planene klare dersom det går fra vondt til verre.

– Hovedbildet nå er at det er svært stor usikkerhet og dermed også vanskelig å forutsi hvordan det vil utvikle seg, sa Stoltenberg etter at han og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) hadde møtt sentralbanksjef Øystein Olsen og Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen.

– Det kan både gå bedre enn man frykter og verre enn man tror. Da er det viktig å være forberedt, ha høy beredskap og evne til å handle raskt, fortsatte Stoltenberg.

Vi skiller oss ut

Norges heldige posisjon med en solid økonomi i en usikker verden er en pedagogisk utfordring, innrømmer statsministeren.

– Jeg tror det er veldig vanskelig å fullt ut forstå rekkevidden av problemene i europeisk og internasjonal økonomi når man lever i Norge, for vi skiller oss så betydelig ut fra andre land, sier han til NTB.

Han advarer mot å ta for lett på det.

– Vi må ikke et øyeblikk tro at dette ikke kan ramme oss. Vi er sterkere enn de fleste andre land, men det betyr ikke at vi er usårbare. I det øyeblikk vi tror det, gjør vi en veldig alvorlig feil. Oljepengene redder oss ikke automatisk, de må forvaltes.

Det har snudd før

Ifølge finansminister Johnsen er statsbudsjettet tilpasset dagens utfordringer.

– Situasjonen nå er at norske bedrifter kan få problemer i eksportmarkedet og at norske banker kan få problemer med å låne penger av andre banker. Statsbudsjettet er tilpasset den aktuelle situasjonen. Samtidig er Norge er beredt på å handle dersom vi ser at det går fra vondt til verre, oppsummerte han.

Stoltenberg sier at norske eksportbedrifter allerede opplever fallende priser, blant annet på laks og aluminium.

– Derfor er det er viktig at vi har en forståelse av at vi er sårbare. Vi har også sett tidligere at det snur brått, det så vi under jappetiden. Arbeidsledigheten gikk fra et svært lavt til et svært høyt nivå, og vi så det på 90-tallet og på begynnelsen av dette tiåret, sier statsministeren.

Ond sirkel

Olsen og Baltzersen rapporterte fredag om en situasjon i internasjonal økonomi som er verre enn da de sist møtte statsministeren og finansministeren i sommer.

– Veksten og vekstanslagene er lavere enn for bare noen uker siden, arbeidsløsheten har bitt seg fast på et høyt nivå og er på vei opp, og gjeldsproblemene er ikke løst. Lyspunktet er at norsk økonomi er solid og at det er tegn til at man tar grep internasjonalt, sier Stoltenberg.

Han beskriver situasjonen med gjeldstyngede stater som en ond sirkel mellom statsfinanser og banker.

– Bankene har statlige verdipapirer som en del av sin kapital. Disse papirene er ikke lenger trygge, og verdien er til dels halvert. Etter hvert som land sliter med å betale renter og avdrag til bankene, blir bankenes egenkapital enda svakere, og de blir avhengig av støtte. Men den støtten har ikke statene, fordi de har for stor gjeld. Dette er den onde sirkelen mellom banker og statsfinanser, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse