JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endelig i Det hvite hus

Endelig får statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møte USAs president i Det hvite hus.

Stoltenberg har truffet både George W. Bush og Barack Obama ved flere anledninger, men han har aldri besøkt Det hvite hus som statsminister før. Og selv om han har lang fartstid i politikken og har deltatt i utallige møter på toppnivå, medgir han at torsdagens møte i Washington blir spesielt.

– Absolutt. Det er en egen symbolikk med et møte i Det hvite hus. Det symboliserer maktsenteret i verdens mektigste nasjon, sier Stoltenberg til NTB.

Finanskrise

Situasjonen i Afghanistan og Midtøsten, nordområdene samt spørsmål knyttet til forholdet mellom USA og Norge ventes å bli blant temaene for samtalene mellom Stoltenberg og Obama.

Men hovedtemaet blir den internasjonale finanskrisen.

– USA er verdens største økonomi, men landet sliter med høy arbeidsledighet og høy gjeld. Hvordan USA håndterer finanskrisen er av avgjørende betydning for verdensøkonomien og dermed også for Norge, sier Stoltenberg.

Han beskriver USA som Norges største og viktigste allierte. Og landets leder, Barack Obama, har imponert ham dypt.

– Han er en usedvanlig person som man lett blir fascinert av. Han er kunnskapsrik, engasjert og også opptatt av små land som Norge. Han er et menneske som har imponert meg, sier Stoltenberg.

Eurosonen

Uka etter Obama-besøket skal Stoltenberg møte den tyske statsministeren Angela Merkel. Også da står økonomi øverst på dagsordenen.

Gjeldskrisen i Europa bekymrer, og Stoltenberg har gjentatte ganger påpekt at krisen også kan få følger for norsk økonomi og norske arbeidsplasser. Han mener det er avgjørende at EU-toppmøtet neste helg kommer fram til enighet om hvordan den greske statsgjelden skal håndteres.

Hvis ikke det skjer, kan banker gå over ende og også andre land havne i alvorlige problemer, mener han.

– Situasjonen er mer alvorlig enn den framsto som for bare noen måneder siden, sier Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse