JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen får støtte

LO-leder Roar Flåthen får støtte fra folket i sine krav til landets folkevalgte.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi ser en utvikling i mange kommuner med dårligere lønns- og arbeidsvilkår etter konkurranseutsetting av velferdstjenester. Dette rammer selvsagt kvaliteten på tjenestene, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Brudd på arbeidsmiljøloven er avslørt en rekke steder, og vi har mange utfordringer knyttet til ufrivillig deltid, legger Flåthen advarende til i en oppfordring til landets kommunepolitikere.

Støtte i folket

En fersk meningsmåling utført av Opinion for LO gir LO-leder Roar Flåthen støtte i flere av hans utfordringer til de folkevalgte etter kommunevalget.

Over 70 prosent av de spurte er helt eller delvis enig i at dårligere lønns- og arbeidsvilkår etter privatisering i helsesektoren vil ramme kvaliteten på tjenestene. Over 80 prosent av de spurte mener kommunene må ha planer for heltidsstilling for dem som jobber ufrivillig deltid. Nær 90 prosent av de spurte vil at alle kommuner må kartlegge om brudd på arbeidsmiljøloven skjer i egen kommune.

Kvinner støtter LOs syn i større grad enn menn, og jo eldre folk blir, desto mer enige er de med LO.

Omfattende lovbrudd

– Vi må alle ta arbeidsmiljøloven mer på alvor, og ikke tøye og bøye på lover og regler. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å få vaktlister til å gå opp, med langtidssykdom, sykdom og permisjoner, men vi kan ikke på noen måte akseptere lovbrudd i det omfanget som har blitt kjent, sier Flåthen.

Han mener kommunene må gå i seg selv og se på måten de organiserer seg på.

– Da må man se på at grunnbemanningen må være på plass, lyder rådet, eller kravet om man vil.

LO-lederen tror det har blitt for enkelt ute i kommunene å lesse problemene over på vikarbyråer som har vunnet anbudene.

– Bruken av vikarbyråer får da gjerne et omfang som kanskje ikke var tilsiktet heller. Det blir for lettvint. Vikarbruk skal være unntaket, ikke regelen, og det er klart definert i loven, slår Flåthen fast.

Får ikke jobb

LO registrerer at en del unge som har utdannet seg innenfor helsefag ikke får jobb i hjemkommunen etter endt utdanning.

– Det skjer fordi kommunen bruker vikarbyråer i et omfang som gjør at de blokkerer også for ungdommene som vil hjem for å jobbe, sier Flåthen.

– Du skal ikke gjøre det lenge i et lokalsamfunn før ungdommene dropper helsefag og velger andre retninger, legger han til.

LO-lederen krever at statlige virksomheter, etater og departementer må gå foran når det gjelder å kutte på vikarbruken.

– Fast ansettelse skal være normen. Staten og det offentlige må være gode eksempler. Skattebetalerne skal ikke finansiere en utvikling med mer useriøsitet og vikarbyråbruk, avrunder Roar Flåthen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse