JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Direktivstrid i regjeringen

SV ypper til kamp i regjeringen om EUs vikarbyrådirektiv.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi frykter at vikarbyrådirektivet raskt vil forandre norsk arbeidsliv til det verre, slik at færre får fast jobb og flere må være vikarer hele livet. Det er utnytting av arbeidsfolk. Hovedmodellen i arbeidslivet skal være at en kan leve både av og med jobben. Direktivet vil kunne rive ned dette og undergrave den norske modellen og den tryggheten vi har i arbeidslivet i dag, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

SV slutter seg dermed til fagbevegelsens nei til EUs vikarbyrådirektiv, og sier nei til å innføre direktivet her til lands.

Eksplosiv vekst

Hun minner om at det siden midten av 1990-tallet har vært en eksplosiv vekst i bemanningsbransjen i Norge. I 2008 ble om lag 50.000 arbeidstakere leid ut til en total omsetning på mer enn 21 milliarder kroner.

– Bemanningsbransjen preges i dag av mange ulovlige ansettelsesforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og dårlig fagopplæring, slår Andersen fast.

SVs sentralstyre har nå vedtatt en uttalelse der det heter at regjeringen må si nei til EUs vikarbyrådirektiv. SV foreslår i stedet en rekke andre tiltak mot sosial dumping.

– Vi vil forsvare at faste ansettelser fortsatt skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Et strengere lovverk, hardere straff og tettere oppfølging i samarbeid med Arbeidstilsynet og fagforeningene må til for å unngå utnyttelse av arbeidstakere, sier Andersen.

SV vil blant annet sikre innleid arbeidskraft lønns- og arbeidsvilkår på linje med fast ansatte. Dette er for øvrig det punktet i direktivet som også fagbevegelsen støtter. Også fagbevegelsen ønsker seg dette innført i norsk lov, men uten direktivet, som de frykter vil føre til enda mer vikarbruk og midlertidige stillinger.

Het potet

Vikarbyrådirektivet var den store hete poteten under Fellesforbundets landsmøte i forrige uke. Motstanderne i Fellesforbundet ble ikke beroliget i det hele tatt av statsminister og Ap-leder Jens Stoltenbergs tale til det mektige LO-forbundets landsmøte i forrige uke. Sist onsdag ble det et massivt nei fra Fellesforbundet.

Både ledelsen i Fellesforbundet og Jens Stoltenberg håpet i utgangspunktet å unngå et nei herfra. LO ville nemlig ikke ha veto under høringsrunden til direktivet, som kan bli innført i Norge ved årsskiftet. Fagforbundets leder Jan Davidsen sier det slik til ANB:

– Et nei fra Fellesforbundet må få konsekvenser for LOs syn på saken.

– Dette er en del av debatten som handler om å ville sikre et ryddig arbeidsliv. Vi skal også bidra til det, og det har vi også gjort i mange år. Vi lykkes med det for de aller fleste, men ikke for alle, sa Stoltenberg til ANB under landsmøtet.

– Nå drøfter vi hvordan vi kan sikre et ryddig arbeidsliv for alle også når det gjelder vikarbyrådirektivet, som regjeringen ikke har konkludert på ennå, la han til. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse