JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

65 millioner til anstendig arbeid i Øst-Europa

Torsdag lanserer regjeringa «Fondet for et anstendig arbeidsliv og trepartssamarbeid». Fondet som er på 65 millioner kroner skal brukes i Øst-Europa.

torgny.hasaas@lomedia.no

Fondet er en del av EØS-kontingenten, eller det som Norge betaler EU for å få tilgang til EUs indre marked. Det er 1 % av den norske EØS-kontingenten som skal brukes til dette. Fondet er et resultat av de nye forhandlingene om EØS-kontingenten og blir regnet som en seier for arbeidslivets parter i Norge.

Les også: 70 millioner til arbeidslivet

Her kan du lese mer om EØS-midlene (engelsk)

Tidligere har ikke noe av pengene som Norge bruker for å få tilgang til EUs indre marked, blitt brukt til å styrke fagbevegelsen eller et anstendig arbeidsliv i Øst-Europa. Unntaket er et prosjekt i Romania og Bulgaria som har gått over to år og ble avsluttet i fjor. Det hadde som fokus en bærekraftig produksjon. Mye av prosjektene dreide seg om HMS-opplæring.

Det nye fondet vil ha et bredere perspektiv i og med at det kan gis mer direkte støtte til prosjekter som støtter arbeidsgiverorganisering og fagbevegelsen. På den måten vil det være mulig å etablere og styrke et trepartssamarbeid.

I de tidligere prosjektene var det lokale myndigheter som behandlet søknaden. I det nye fondet er det Innovasjon Norge som skal være saksbehandler. Så hvis en slovakisk arbeidsgiverforening vil ha støtte til et prosjekt, sendes søknaden til Innovasjon Norge som avgjør søknaden.

Fordelen med dette er at den norske regjeringa får bedre styring på hvordan midlene brukes, ulempen er at det blir større avstand.

Det er Arbeidsdepartementet og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som styrer strategien for fondet som er en del av regjeringas sju-punktsstrategi for «desent work», et anstendig arbeidsliv. Derfor kommer arbeidsminister Bjurstrøm selv og til lanseringen som skjer i Innovasjon Norges lokaler, og skal kaste glans over begivenheten.

Annonse
Annonse