JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Statsoppgjøret starter i dag

Det er et halvt års tid til krav og tilbud ved hovedtariffoppgjøret 2012 i Staten overleveres. Men startskuddet for oppgjøret gikk i dag – og det bør ikke stilles for høye forventninger.

morten.hansen@lomedia.no

– Tariffoppgjøret 2012 starter her og nå, fastslo LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, foran deltakerne på LO Stats tariffkonferanse i Oslo.

Hun konstaterte at frontfagsmodellen er eneste farbar vei – kanskje mer enn tidligere på grunn av finansuroen i Europa. Deretter brukte hun tid på å snakke ned det som måtte være igjen av høye forventninger til neste års budsjett.

Mindre enn planlagt

For slik det ser ut nå, er Statsbudsjettets anslag på fire prosent, og Statistisk Sentralbyrås prognose på 3,6 prosent, litt i høyeste laget.

– Vi skal selvfølgelig se til at vi får de tilleggene som vi har krav på, og som det er forsvarlig å ta ut. Er den økonomiske situasjonen rundt oss bedre når forhandlingene starter, skal vi ta ut det vi kan. Men slik det ser ut nå, med flere europeiske land i krise, må vi ta hensyn til resten av verden, sier Rønoldtangen.

Frontfaget

Hun påpeker at selv om norsk industri er effektiv og lønnsom, kan ikke lønnsveksten her være mye større enn i konkurrerende land. Derfor ser Rønoldtangen ikke noe alternativ til frontfaget.

– Tariffoppgjøret i staten er avhengig hvordan det går med norsk økonomi, og avhengig av hvordan det går med sysselsettingen. Lønnsveksten må holdes innenfor de rammene den konkurranseutsatte industrien tåler. Derfor forhandler de først. Jeg ser ennå ikke noe alternativ til denne måten å organisere oppgjørene på, sier Rønoldtangen.

Annonse

Flere saker

Annonse