JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Toppidrettsutøver med nese for sprengstoff

Norsk Folkehjelp henter sin beste minerydder til Oslo for å fronte årets tv-aksjon denne uka.

I solskinnet på Youngstorget står syv år gamle Dakota med blikket retta mot en rød leke på brosteinen. Hun kryper sammen, krummer ryggen, plasserer nesa med noen centimeters klaring fra objektet som hviler på bakken. Så fryser hun posisjonen sin. Dette har hun øvd på utallige ganger. Hun kan dette. Faktisk er hun en av de beste på sitt felt.

- Den beste tispa vi har hatt, sier Terje Groth Berntsen fra Norsk Folkehjelp, og kaster et fornøyd blikk i retning Dakota som fortsatt sitter som frosset i solen et par meter lenger borte.

Minerydderen

Dakota er ikke som mange andre ansatte i Norsk Folkehjelp. Hun har fire bein, en livlig hale og livnærer seg av nesa si ved å lokalisere og markere miner på minefeltene i Bosnia. Det har hun gjort siden hun var seksten måneder gammel.

Dakota er av rasen Malinois, en type belgisk fårehund. Ved siden av minerydning, blir denne rasen også benyttet som militær tjenestehund, redningshund, narkotikahund og familiehund. Det er en energisk, utholdende og oppmerksom hund.

Malinoisen er også den rasen som i størst grad blir benyttet til minerydningsarbeid. Det er ikke tilfeldig.

- Fårehundene har mye større kapasitet enn for eksempel labradorene. Samlet sett produserer de sytti prosent mer enn andre hunder i minerydningsarbeid. De er også veldig lite plaget med sykdom. Det finnes nesten ikke øyesykdommer, skjelettsykdommer og hoftesykdommer hos denne rasen. Det bidrar til at hundene kan tjenestegjøre mye lenger, mener Groth Berntsen. Han har jobbet i Norsk folkehjelp i tretten år, de første seks som hundefører. Nå er han sjef for hundesenteret i organisasjonen.

Fra Bosnia til Oslo

Denne uka er Berntsen og Dakota i Oslo i anledning årets tv-aksjon «Vi rydder for livet». Norsk Folkehjelp har hentet dem fra Bosnia for å fronte arbeidet med minerydning. Hva Dakota skal gjøre er ennå ikke avklart, men flere av valpene hennes skal derimot legges frem for «auksjon», der tanken er at de som byr høyest får bestemme navn på valpene.

Avlet 52 mineryddere

Vanligvis er Dakota som toppidrettsutøver å regne. Fem timers daglig arbeid, samt to treningsøkter hver dag, bidrar til det. Men akkurat nå henger magen litt lenger ned. Et nytt kull med valper har nylig sett dagens lys for første gang. Ifølge Groth Berntsen faller ikke eplet langt fra stammen i denne familien heller.

- Nesten samtlige av Dakotas tidligere valper har gjennomgått opptrening, og blitt godkjent som minehunder, sier han.

- Men det blir ikke flere valper nå. Dette er det sjette kullet, og hun har til sammen fått femtito valper. Hun er både mormor, farmor og snart også oldemor.

Snart skal de nye valpene gjennomgå samme opptrening som Dakota gjorde fra hun var valp til hun som fjorten måneder gammel var ferdig utdannet minehund. Norsk Folkehjelp avler sine egne hunder. I år blir det til sammen produsert 20 kull og 162 hunder. Av disse blir femti prosent vurdert som egnet til å gjennomgå minerydningsprogrammet. I utvelgelsen av valpene ser man etter spesielle kriterier.

- Valpene testes når de er ti uker gamle. Da ser vi etter voldsom jaktlyst, utholdenhet, og også om de er omgjengelige og trivelige, sier Groth Berntsen.

Effektive hunder

De valpene som slippes gjennom nåløyet følger etter hvert et strukturert treningsprogram. Man begynner først med å sosialisere valpene, og venne de til ulike aktiviteter. Det kan være alt fra å kjøre bil til å ta trikken. I selve opptreningen av hundene fokuserer man på å søke med høyest mulig intensitet.

- Vi begynner gjerne å trene med store leker. Etter hvert som lekene blir mindre, må hundene ha høyere frekvens av innsug i nesen for å finne lekene. Jo større frekvensen av innsuget er, desto større er sjansen for å finne miner, sier Groth Berntsen.

Opptreningen av hundene er standardiserte

- Vi forholder oss til internasjonal testing. I tillegg må vi foreta månedlige tester der vi rapporterer inn hundens status. Mye av opptreningen har foregått i Norge, men hundene har på slutten av treningsperioden en tomåneders tilvenningsperiode i det landet de skal tjenestegjøre i.

Groth Berntsen beskriver Norsk folkehjelps minehunder som svært effektive.

- Noen betaler gladelig 40 000 euro for en dyktig minehund. Men tatt i betraktning det de produserer for, er dette billig. Hundene er veldig allsidige. På en dag kan de gjennomsøke tusen til tolv hundre kvadratmeter. I tillegg kan de finne ting som ligger dypere i jorden enn det andre verktøy kan. Vi har heller aldri opplevd at hundene våre har detonert miner, sier han.

På Youngstorget har Dakota funnet seg godt til rette bak sprinklene i hundeburet. Resten av kreftene må spares til tv-auksjonen på søndag. Når den er historie, setter hun snuten mot Midtøsten, nærmere bestemt til Jordan, der hun skal tjenestegjøre resten av sitt yrkesaktive hundeliv.

- Så lenge hun er frisk, og ikke har noen plager, er det ikke noe problem for henne å jobbe i mange år fremover, avslutter Groth Berntsen.

Annonse

Flere saker

Annonse