JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjømannsloven revideres

Sjømannsloven – sjøfolkenes egen arbeidsmiljølov – skal gjennom en fullstendig revisjon. Det gleder Norsk Sjømannsforbund.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Regjeringen har besluttet å nedsette et bredt sammensatt utvalg som får i mandat å utarbeide utkast til en helt ny sjømannslov. Den nåværende loven stammer fra 1975.

– Det er på tide at vi nå foretar en gjennomgang av sjømannsloven, sier statssekretær Rikke Lind i Nærings- og Handelsdepartementet.

– Både arbeidstakere og arbeidsgivere har ønsket denne gjennomgangen. En ny sjømannslov bør utformes slik at den blir enklere å forholde seg til for brukerne og enklere å forvalte for samfunnet, mener statssekretæren.

Styrket vern

Arbeidsmiljøloven har de senere årene styrket vernet av arbeidstakerne, og utvalget som skal se på sjømannsloven skal blant annet vurdere om det er hensiktsmessig at rettigheter i arbeidsmiljøloven også gjøres gjeldende for sjøfolk.

– De spesielle forholdene som gjelder skipsfarten skal tas hensyn til i denne forbindelse, sier Lind.

Utvalget skal bestå av representanter fra partene, Nærings- og handelsdepartementet, Sjøfartsdirektoratet og Arbeidsdepartementet, og skal avgi sin innstilling senest 30. oktober neste år.

Må moderniseres

I Norsk Sjømannsforbund er de glade for at loven nå skal gjennomgås i sin helhet.

- Dette er noe vi har ønsket også tidligere. Det er på tide å få modernisert sjømannsloven, sier leder i NSF, Jacqueline Smith til FriFagbevegelse.no.

Annonse
Annonse