JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp går for vikardirektivet

EU-motstanderne i Senterpartiet snur, og tar ikke dissens i regjeringen på vikarbyrådirektivet. Dermed står SV alene igjen på valen.

eline@lomedia.no

Stortingsgruppa til Senterpartiet har tidligere vært imot det omstridte vikarbyrådirektivet, men har nå bestemt seg for ikke å opprettholde motstanden når det kommer til stykket. De varsler nå at det blir ingen dissens fra deres side i regjeringen.

Fellesforbundets landsmøte sa et dundrende nei til direktivet i forrige uke, og krever at regjeringen reserverer seg mot å innføre det som norsk lov. Det er nå kort tid til regjeringen må bestemme seg, EUs frist er 5. desember.

Ikke viktig nok

Senterpartiets arbeidslivspolitiske talsperson, Geir Pollestad fra Rogaland, sier til Stavanger Aftenblad at alt tyder på at Arbeiderpartiet kommer til å si ja til direktivet. Dermed nytter det ikke å ta kampen.

- Å si nei til direktivet for oss vil i praksis bety å ta dissens i regjeringen. Det finnes en rekke viktige direktiver vi må ta stilling til, og jeg mener ikke vikarbyrådirektivet er en viktig nok sak for oss, sier Pollestad til Aftenbladet.

Hovedinnvendingen mot direktivet som ble gjentatt utallige ganger på Fellesforbundets landsmøte, er at det legger opp til at en gjennomført useriøs bemanningsbransjen skal vokse videre - på bekostning av fast ansatte. Det var en sterk bekymring for at arbeidsmiljølovens bestemmelser om faste ansettelser står for fall dersom direktivet innføres i Norge (implementeres).

Derimot ble direktivets prinsipp om likebehandling av innleide og fast ansatte sett positivt på, og forbundet ønsker at dette skal inn i norsk lov - helt uavhengig av direktivet.

Nei i SV

Mandag denne uka vedtok SVs sentralstyre at de går for å bruke vetoretten i EØS-avtalen mot vikarbyrådirektivet. Hele uttalelsen finner du her. Men veien fra sentralstyrevedtak til dissens i regjeringen er lang.

Stortingsrepresentant Karin Andersen sier til partiets eget nettsted at partiet går inn for en rekke andre tiltak mot sosial dumping.

- Vi frykter at direktivet raskt vil forandre norsk arbeidsliv til det verre, slik at færre får fast jobb og flere må være vikarer hele livet. Det er utnytting av arbeidsfolk. Hovedmodellen i arbeidslivet skal være at en kan leve både av og med jobben. Direktivet vil kunne rive ned dette og undergrave den norske modellen og den tryggheten vi har i arbeidslivet i dag, sier Andersen.

Annonse

Flere saker

Annonse