JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rikinger uten moral

Ifølge Skatt Øst er det flere rikinger som nå innrømmer hemmelige kontoer i utlandet. Det er ikke kjærlighet til det norske skattesystemet som driver dem.

torgny.hasaas@lomedia.no

Til sammen 89 personer skal i år ha kommet til skattemyndighetene og ha innrømmet at de har formuer i utlandet som er skjult for norske skattemyndigheter. Det er flere hittil i år som har innrømmet at de har svarte penger utenfor Norge, enn det var i hele fjor.

Ifølge NTB oppgir skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst at årsaken til at flere kommer for å be om nåde, er at sjansen for å bli tatt har økt betraktelig.

– I det siste har det vært stor oppmerksomhet om automatisk utveksling av bank- og andre finansielle opplysninger mellom ulike land. Det er derfor en større risiko for at skjulte beløp i utlandet kan bli oppdaget, noe som kan være en forklaring, sier Kristiansen.

I en annen sak hvor også Skatt Øst er innblandet, har etaten jobbet for å gjøre om inntekter via såkalte indre selskaper til personlig inntekt. Dette øker ifølge Finansavisen inntektene for de involverte med 6,7 milliarder kroner og gir dem en baksmell på 1,9 milliarder kroner.

Det er en velkjent sannhet at det er de rikeste som har størst anledning til å trikse med skatten, og det er svært bra for den alminnelige skattemoral at systemene virker slik at disse gruppene blir presset til å delta i finansieringen av fellesskapet.

Det er derfor all grunn til å gi Skatteetaten honnør for det arbeidet den driver på jakt etter svarte, grå, skjulte og hemmelige formuer, slik at disse formuene kan bli beskattet.

I disse dager driver Høyre og Fremskrittspartiet regjeringsforhandlinger. Det blir spennende å se hva som kommer ut av forhandlingene. Men vi får håpe at det høyrepopulistiske skattehaterpartiet ikke får anledning til å svekke det arbeidet Skatteetaten driver på dette området.

Annonse

Flere saker

Annonse