JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Få vedtaket på plass

Utenriksminister Støres nylige uttalelser om «nærvær av kull» på Svalbard er ikke nok for Arbeidsmandsforbundet.

ane.borrud@lomedia.no

Den siste tiden har det vært usikkerhet rundt kulldriftens framtid på Svalbard. Nå forlanger forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Thorbjørn Jungård, at regjeringen formelt vedtar videre kulldrift.

Snart tomt

Det statseide gruveselskapet Store Norske driver i dag to kullgruver på Svalbard, men disse vil være tomme om få år. Nå har selskapet søkt om å få åpne en ny gruve i Lunckefjell.

Det har kommet sprikende signaler fra regjeringspartiene om videre kulldrift på øygruppa. SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, uttalte til Klassekampen for en måned siden at SV vil legge ned kulldriften på Svalbard.

– Ola Borten Moe er ivrig på å utvinne kullet, og der er vi veldig uenige, uttalte han til avisa.

Men Valens motstand får ikke støtte av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg mener kull fortsatt er en del av den identiteten Svalbard har, men det må gjøres i tråd med de krav vi stiller til miljø, sier Jonas Gahr Støre i et intervju med TV2.

Ikke noe nytt

– Ja dette var en kjapp respons på forbundsstyrets krav, humrer forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Thorbjørn Jungård, og viser til forbundsstyres uttalelse forrige uke.

Jungård er ikke overrasket over utenriksministerens uttalelse.

– Dette er jo ikke noe nytt, understreker han.

Forbundssekretæren viser til at en enstemmig regjering la fram Stortingsmelding om Svalbard (St. mld. nr. 22, 2008-2009) for et par år siden, der det blant annet står:

«Kulldriften er fremdeles den viktigste bærebjelken i dette samfunnet. Det er regjeringens vurdering at kulldriften bør videreføres innenfor de rammer som miljøvernlovgivningen, kravene til bedriftsøkonomisk lønnsomhet og sikkerhetsforskriftene setter, og på en måte som understøtter Store Norske Spitsbergen Kulkompanis formål om å bidra til en robust bosetting i Longyearbyen.».

Begynner å haste

For Thorbjørn Jungård er ikke signalene fra utenriksministeren nok.

– Nå må regjeringen komme med et formelt vedtak. Og det bør komme kjapt. Hvis det drøyer lenge nå, så vil det kunne bli opphold i gruvedriften på Svalbard, med påfølgende permitteringer. Dette vil kunne få store økonomiske konsekvenser for bedriften, understreker han.

Søknaden om åpning av kullgruve i Lunckefjell ligger nå hos Miljøverndepartentet, og svar på søknaden er lovet i løpet av høsten.

Annonse

Flere saker

Annonse