JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp vil lovfeste offentlig eie av vann og kloakk

- Glimrende, sier seksjonsleder i Fagforbundet, Stein Guldbrandsen, om at Senterpartiet vil lovfeste at vann og kloakk skal forbli i offentlig eie i all framtid.

- Vi frykter at private selskaper skal komme til å kjøpe opp vann- og avløpsselskaper. Lokalpolitikere fra Høyre og Fremskrittspartiet er sikkert ikke fremmed for å selge ut denne virksomheten, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen.

Sammen med partiets kommunalpolitiske talsmann, Trygve Magnus Slagsvold Vedum har han lagt fram et forslag i Stortinget som skal sikre offentlig eie av vann og kloakk i kommunene.

- Det eneste unntaket vi vil åpne for, er private andelslag eid av abonnentene, sier Vedum.

- Nødvendig grep

Per i dag er det ikke noe lovmessig hinder for at kommunene kan selge ut både ledningsnett og selskapene som står for vann og kloakk i kommunene, og Lundteigen frykter spesielt at utenlandske selskaper kan være på jakt etter norske vann- og kloakkselskaper.

- Jeg vet at store franske selskaper er interessert, sier han, og viser til at det forelå planer om å legge vannledning fra innsjøen Eikeren til Tønsberg i privat regi.

- Derfor er det helt nødvendig at det offentlige nå tar et klart grep om vann- og avløpssektoren.

- Sentral velferdsoppgave

De to senterpartipolitikerne får støtte av lederen i Fagforbundets Seksjon samferdsel og teknisk (SST), Stein Guldbrandsen.

- Dette er en glimrende nyhet, sier Guldbrandsen til Fagbladet. - Å sikre offentlig eie av vann og kloakk har vært en sentral bit av det vi har jobbet med i mange år. Dette er en av de helt sentrale velferdsoppgavene, og ikke en del av kommersverdenen, understreker han.

Annonse
Annonse