JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Paradoksalt effektiv kommune

Steinkjer kommune får skryt for å være en av Norges mest effektive kommuner. Og det på tross av at administrasjonen lytter til de ansatte før beslutninger tas.

I 1940 ble Steinkjer lagt flat av tysk bombing. I dag framstår byen nypusset og klar for 150 årsjubileet i 2007. Torget og samfunnshuset er rustet opp. Driften står til S for særdeles god i karakterboka, med ett unntak:

– Vi er ikke ensidig fornøyd med at kommunen er så effektiv, gitt det høye sykefraværet, sier Solvor Øksnes, hovedtillitsvalgt i Steinkjer.

Helt i toppen

Blant kommuner mellom 10.000 og 50.000 kommuner rangerer Senter for Økonomisk forskning Steinkjer blant de fem på topp. For landet som helhet ligger den på en sjuende plass. Resultatene går fram av undersøkelsen «Effektivitet og effektivitetsutvikling i kommunesektoren: sluttrapport».

Brukerundersøkelser av tjenesteytingen bekrefter inntrykket av en bykommune i framgang. Til og med fagbevegelsen er fornøyd. Kanskje er nettopp fagbevegelsen noe av svaret på kommunens status.

Modellkommune

Steinkjer var mellom 1999 og 2002 en såkalt modellkommune, et prosjekt Fagforbundet leder. Hensikten er å høyne kvalitetsnivået i kommunene. Den bærende ideen er å få de ansatte med i en kreativ prosess om hvordan tjenestetilbudet kan forbedres.

De ansatte i Steinkjer ble med på leken. Noen foreslo at det ble innført en ønsketurnus. Andre kom med ideen om en renovasjonsbil med arm for å løfte søppeldunkene. Sistnevnte forslag ble så effektivt at Steinkjer tok over renovasjonen også i to av nabokommunene.

For renovasjonsarbeiderne førte nyvinningen til at sykefraværet gikk ned. Ulempen var at kun halvparten så mange ansatte trengtes for å gjøre jobben. Protestene uteble, siden ingen ble oppsagt.

Trygghet nødvendig

– Vi var svært fornøyd med modellkommuneforsøket. Gjennom dette fikk vi til et nært og forpliktende trepartssamarbeid mellom politikerne, administrasjonen og fagforeningene, forteller rådmann Hans Brattås.

Ifølge hovedtillitsvalgt Øksnes var det viktig at ingen ble oppsagt.

– Ansatte må forholde seg til svært mange endringer. Da er det viktig å føle seg trygg på arbeidsforholdet, påstår Brit Gulli Rones, leder i Fagforbundet Steinkjer.

Både rådmannen og de tillitsvalgte er enig om at kommunen utviklet en tryggere og åpnere organisasjon. De ansatte opplevde at det var mulig å komme med egne forslag og løsninger.

­– Vi fikk mer uredde tillitsvalgte gjennom modellkommuneforsøket. Partene tok kontakt med hverandre. Vi utviklet en helt annen måte å være tillitsvalgt på.

Kamp om oppsigelser

Det nye vennskapet ble satt på en kraftig prøve i 2003. Da måtte kommunen fjerne over hundre årsverk på grunn av den anstrengte økonomien. Fagforbundet tok fra første stund avstand fra oppsigelser. Underveis klarte partene å bli enig om kutt uten å si opp noen. Hadde samarbeidet røket den gang, ville klimaet sannsynligvis vært et annet i dag.

– Som fagforening kan vi ikke akseptere at det drives rovdrift på folk. Å satse på arbeidsmiljø er den viktigste måten å få til effektivisering. Folk gjør en ekstra innsats når de er fornøyde, mener Øksnes.

– Ingen omstilling er smertefri, noe annet er ikke mulig.

Mindre deltid

En viktig forklaring på Steinkjers effektivitet ligger ikke minst i det kompetente personalet innen skole, bistand og omsorg. Kommunen har flere høgskoler i regionen som utdanner helsepersonell og lærere.

I tillegg ligger den på topp i fylket når det gjelder å ta inn lærlinger.

– Hadde vi fått ned antall deltidsstillinger, ville vi vært enda mer effektive, mener Øksnes. Du får ikke eierskap til jobben i en 11,3 prosent stilling. Du blir knapt nok kjent med kollegene.

Lederskole

Rådmannen framhever også det tydelige lederskapet og lederorganiseringen som avgjørende. Ledergruppen på 60 samler seg på den lokale lederskolen flere ganger i året.

Med nyoppusset hovedgate og samfunnshus feirer Steinkjer i disse dager sin 150. bursdag.

Mest og minst effektive

Kommunene under er de mest effektive i Norge, ifølge en rapport laget på oppdrag av Kommunaldepartementet.

Effektiviteten er målt innen barnehage, grunnskole og pleie og omsorg. Kommunene er delt inn etter folketall, og effektiviteten er målt i forhold til såkalt "beste praksis" - enkelt sagt er de flinkeste maksimalt effektive. 1 = maksimalt effektiv.

Mest effektive:Skedsmo 0,99 Eidsvoll 0,98 Meldal 0,97 Meråker 0,95 Kragerø 0,95 Smøla 0,95Steinkjer 0,94 Horten 0,94Siljan 0,94 Midtre Gauldal 0,94

Minst effektive:Vinje 0,60Kåfjord 0,60Øygarden 0,61Hjelmeland 0,63Suldal 0,64

Kilde: Effektivitet og effektivitetsutvikling i kommunesektoren: Sluttrapport. SØF-rapport nr. 7/2006

Tæring etter næring

På grunn av det statlige inntektssystemet ender Steinkjer opp med svært lav inntekt per innbygger. Her er rådmann Hans Brattås sine tips til hvordan kommunen kan utvikle gode tjenester på tross av en anstrengt økonomi.

1. Optimaliser organiseringen av virksomheten.

2. Sats på rekruttering av godt kvalifiserte medarbeidere i primærtjenestene. Sats sterkt på lærlinger.

3. Skap en organisasjon med enhetlig ledelse og klar delegasjon av myndighet.

4. Få til god samhandling med arbeidstakerorganisasjonene

5. Senk investeringsnivået og vedlikeholdskostnadene, det vil si prioriter løpende drift (dette er selvsagt ikke noe godt råd på lengre sikt).

Byen feirer 150-årsjubilum i år.

Administrasjonssenter i Nord-Trøndelag fylke.

Steinkjer kommune deltar i regjeringens kvalitetskommunesatsning.

20 624 innbyggere

Kommunalt sykefravær på 11,1 prosent i 2006

Er landets nest største jordbrukskommune

Annonse
Annonse

Byen feirer 150-årsjubilum i år.

Administrasjonssenter i Nord-Trøndelag fylke.

Steinkjer kommune deltar i regjeringens kvalitetskommunesatsning.

20 624 innbyggere

Kommunalt sykefravær på 11,1 prosent i 2006

Er landets nest største jordbrukskommune