JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehuskontroll må utsettes

Arbeidstilsynet må trolig utsette en ny kontroll av arbeidsmiljøet ved sykehusene fordi helseforetakene ennå ikke er ferdige med å følge opp påleggene fra forrige kontroll.

– Alle påleggene er ennå ikke oppfylt. Det er gitt ganske romslige utsettelser av en del frister. De fleste helseforetakene har hatt over ett år til å jobbe med denne problematikken, men det er fremdeles noen som har et visst etterslep, fortalte prosjektleder Tom Østhagen i Arbeidstilsynet på Fagforbundets sykehuskonferanse onsdag.

Tre fjerdedeler av påleggene til sykehusene fra Arbeidstilsynets God Vakt-kampanje, som ble gjennomført i 2005 og 2006, vurderes nå som oppfylt.

Tidlig i 2008 skal Arbeidstilsynet gjennomføre en ny runde med tilsyn. Nå vurderer tilsynet å utsette tilsynsrunden på grunn av alle fristene som har blitt utvidet.

- Men det blir uansett gjennomført i løpet av 2008, sier Østhagen.

Alle fikk refs

Arbeidstilsynet gjennomførte i 2005 og 2006 en kampanje med tilsyn i alle foretakene. Ingen av helseforetakene eller de private sykehusene som ble kontrollert slapp unna pålegg om utbedring av arbeidsmiljøet.

Tilsynet fant blant annet at helse, miljø og sikkerhet ikke ble fulgt tilstrekkelig opp i det daglige arbeidet i sykehusene, og det ble ikke satt tilstrekkelig fokus på årsaker til at arbeidsmiljøbelastninger oppstår.

Samtidig påpekte tilsynet at ansatte opplever frustrasjon, dårlig samvittighet og redsel for å gjøre feil, og de føler at ressursene som er til rådighet ikke står i forhold til de oppgavene som skal løses.

Når Arbeidstilsynet skal gjennomføre nye kontrollrunder i 2008, vil det være opptatt av å se på hvilken effekt foretakene kan vise til som kan dokumentere at de ansatte opplever en bedret arbeidssituasjon.

Må forankres i toppen

Østhagen etterspør at HMS-arbeidet befestes sterkere i helseforetakenes ledelse.

– Vi ser at en del delegerer HMS-arbeidet til stabsfunksjoner, men det er sånn at HMS-arbeid må forankres hos ledelsen om det skal ha noen hensikt. Ledelsen på alle nivåer må ha forhold til helse, miljø og sikkerhet, formaner prosjektlederen.

Samtidig slår han fast at arbeidsmiljø og HMS er blitt tema i større grad enn før Arbeidstilsynet startet sin kampanje.

– Det er gjort en formidabel jobb i mange helseforetak, mener Østhagen.

Annonse

Flere saker

Annonse