JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL vil sikre lokalpolitiet

NTL Politiet mener det viktigste er å bevare et synlig, lokalt politi. Antall politidistrikter er ikke det viktigste, sier leder Egil Borgestrand.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Politidirektør Odd Reidar Humlegård la mandag fram sitt syn på hvordan politiet bør organiseres i framtida. Han vil redusere tallet på politidistrikt fra 27 til seks, og gå fra 354 stasjoner til 210.

Leder Egil Borgestrand i NTL Politiet mener analysen går for lite inn på hva politiet skal gjøre.

– Det er fokusert veldig mye på hva som er politiets kjerneoppgaver, men det er sagt veldig lite om hva disse er. Vi syns det går litt for mye inn i mot beredskap for store hendelser, og er litt redd for at det går utover den daglige, lokale jobben som politiet gjør, sier han.

NTL Politiet ser ikke på forslaget om antall politidistrikt som det viktigste. De har antydet at seks kan være for lite, mens 18 for mye. Det som betyr noe er nærheten til de politiet skal betjene – befolkningen. Borgestrand skulle gjerne sett at oppgavene ble definert først, for så å legge strukturen etter disse.

– I utgangspunktet er ikke NTL Politiet i mot en redusering av antall distrikt. Det som er viktig for oss, er at politiet fremdeles skal ha et sivilt preg og være en del av lokalmiljøet, sier han.

Derfor er han kritisk til den foreslåtte nedleggingen av lensmannskontorer:

– Vi ser på reduksjonen av antall lensmannskontor som mer alvorlig. I de senere år har vi sett en sniknedleggelse, ofte kalt samlokalisering, av lensmannskontor over store deler av landet. Når vi nå hører at et lensmannskontor «kun er en bygning», så er det etaten selv som har sørget for det. Oppgaver og personell har mer eller mindre systematisk blitt fjernet og samlet i større enheter, sier han.

I forslaget ligger det også at hver politimester kan ha seks avdelinger under seg, som igjen kan ha seks lokale tjenester under seg igjen. Det synes Borgestrand høres ut som mange administrative stillinger som han synes er unødvendige.

Han savner også planer for hvordan politiet kan utnytte sivilt ansatte mer:

– Det sitter i dag mange polititjenestemenn og -kvinner rundt om som gjør sivile oppgaver. Den raskeste måten å frigjøre politifolk på, er å sette sivile til å gjøre en del av oppgavene som politifolk gjør i dag, mener han.

Borgestrand nevner blant annet dataetterforskning, operasjonssentral, Schengenkontroll og arrestforvarere som slike oppgaver.

- Vi håper, og tror, at tiden fremover blir brukt til en grundig gjennomgang og analyse av alle politiets oppgaver og konsekvensene av endring. Ikke minst gjelder dette alle støttefunksjoner som politiet er avhengig av.Vi ønsker å presisere at politiet, etter vårt syn, består av dyktige, motiverte og selvgående medarbeidere som ikke bare er klare for å fortsette det gode arbeidet de allerede gjør, men som genuint gløder for å bli bedre – hver dag, sier han.

Politidirektør Humlegård sier i sin pressemelding at det lokale politiet vil bli styrket.

– Lokalt politi handler ikke om politibygg, men om politifolk. Dagens politistruktur hindrer oss i å kraftsamle ressursene og få flere døgnbemannede politipatruljer. Derfor er det behov for å endre dagens politistruktur, sier politidirektøren.

Han vil også ha en gjennomgang av hvilke oppgaver politiet skal gjennomføre i framtida. Og han ber politikerne skynde seg med å avgjøre hvordan endringene blir til slutt:

– For strukturelle spørsmål og avklaring av etatens ansvar og myndighet, er det særlig viktig med fremdrift i beslutningsprosessen, sier Humlegård.

Annonse

Flere saker

Annonse