JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag starter kabotasjestudien

Forskere vil avdekke kabotasjekjøring i hele Skandinavia ved hjelp av en applikasjon til mobiltelefonen. Den appen kan du laste ned fra i dag.

Appen er tilgjengelig både i Apples App Store og i Google Play for telefoner med Android operativsystem. Selve appen heter «Cabotagestudien» og er selvsagt gratis. Håpet er at så mange som mulig laster den ned og blir med å registrere utelandsregistrerte lastebiler i Norge.

– Dette vil være svært viktig for å få mer kunnskap om kabotasjekjøring i Norge, både lovlig og ulovlig, sier forbundsleder Roger Hansen i Transportarbeiderforbundet.

Behandles anonymt

Det er ikke noe krav at man må jobbe i bransjen for å bidra til studien som gjøres av forskere ved Universitetet i Lund i Sverige. Alle som har en smarttelefon kan være med å registrere skilter på trekkvognene, men ikke på tilhengerne til utenlandske lastebiler. Dataene som registreres de seks neste ukene blir behandlet anonymt og vil kun brukes i forskningsøyemed.

Gjort i Sverige

I sommer ble en tilsvarende studie gjennomført i Sverige. Der viste de drøyt 163.000 innsamlede registreringene at 2700 utenlandske lastebiler aldri forlot Sverige. Over 2200 av dem er mistenkt for ulovlig kabotasjekjøring. Nå skal også forholdene i Danmark og Norge dokumenteres.

Objektiv

Selve studien gjøres som nevnt av Universitetet i Lund i Sverige. Finansieringen av den norske delen er gjort av Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), Yrkestransportforbundet (YTF), TS-Forum, Norges Bilbransjeforbund (NBF) og Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Målet er å få et uavhengig og objektivt bilde av hvor utenlandsk lastebiltransport og logistikk reelt finner sted.

På nett

Forskerteamet har lansert egne Facebooksider for henholdsvis Norge, Sverige og Danmark, der de vil komme med siste nytt underveis. Adressen til den norske siden er: www.facebook.com/NoCabotagestudien

I tillegg har teamet en nettside med mer utfyllende informasjon om blant annet seg selv, studiet og hva som skjer med dataene de samler inn: www.cabotagestudien.com

Annonse

Flere saker

Annonse