JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Milliardøkning i kjøp av private tjenester

Norske kommuner bruker dobbelt så mye på private tjenester i dag som i 2002. Nå vil NHO ha mer privatisering i eldresektoren.

I en meningsmåling NHO har fått gjennomført er det ingen av de ordførerne som svarer som oppgir at de bruker private i mindre grad enn for fire år siden. På en pressekonferanse i Oslo i dag var NHOs administrerende direktør Finn Bergesen strålende fornøyd med utviklingen.

– Kommune-Norges bruk av private tjenester innen helse, omsorg og barnehager økte med 12,8 milliarder bare fra 2005 til 2006, en økning på hele 28 prosent. Og denne veksten kommer altså trass i en aktiv politikk mot bruk av private, og rødgrønne oppfordringer i Soria Moria, sier Bergesen. Han mener tallene beviser at kommunene ikke lar seg påvirke av det han mener er en ideologisk kampanje mot privatisering.

Ingen reversering

NHO har hentet inn tall fra Statistisk sentralbyrå, som viser at økningen i bruk av private var 18 prosent i 2003, 14 prosent i 2004 og 22 prosent i 2005. Når NHOs tall ikke fanger opp kjente eksempler på at konkurranseutsetting er reversert, som i Trondheim og Moss, skyldes det trolig at bare 238 av landet 431 ordførere har svart på undersøkelsen.

Ordførerundersøkelsen MMI har utført for NHO viser store forskjeller mellom kommunene, avhengig av den politiske fargen på kommunestyrene. I kommuner med Frp-ordfører svarer hele 71 prosent at bruken av private har økt de siste fire årene, mens tallet for Høyre-kommunene er 47 prosent. I SV-kommuner har bruken av private økt med 20 prosent, mens det ligger på 16 prosent i Ap-kommuner.

Totalt har 30 prosent av kommunene tatt i bruk private tjenesteytere innen pleie og barnehager de siste fire årene.

Barn og bestemor

En stor del av veksten kommer trolig av den storstilte utbyggingen av private barnehager de siste årene, for å nå målet om full barnehagedekning. NHO håper at erfaringene med private aktører på barnehager kan bli en spydspiss inn i andre sektorer.

Finn Bergesen mener det er meningsløst å skille mellom å ha bestemor på anbud og å ha barna på anbud.

– Da det ble satt et konkret mål om full barnehagedekning ble politikerne nødt til å ta i bruk de metodene som virker for å oppnå det, også bruk av private. Nå har statsminister Stoltenberg tallfestet antall nye sykehjemsplasser til 12.000 nye plasser innen 2015. Da nytter det ikke å fortsette å gjøre forskjell på barn og eldre, man må reversere på denne holdningen, sier Bergesen.

NHO-direktøren mener at i den grad det er gjort negative erfaringer med privatomsorg for eldre, skyldes det at kravsspesifikasjonene til tjenestene ikke har vært gode nok.

Annonse
Annonse