JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen ut mot Frp-omsorg

LO-leder Roar Flåthen mener Frps ønske om å privatisere all eldreomsorg gjør årets kommunevalg til et veldig viktig valg.


23.08.2007
10:42
16.12.2013 01:56

Fremskrittspartiet i Oslo har programfestet at all eldreomsorg skal utføres av private. Partiet vil si opp de 7000 kommunalt ansatte og selge alle sykehjemmene, ifølge et oppslag i Dagsavisen.

Det får LO-lederen til å reagere: - Dette synliggjør veldig godt hva partiet står for og hvilken holdning de har til offentlig ansatte som jo gjør en kjempejobb!

- Dette innebærer et helt annet samfunn. Et samfunn hvor det er pengeboka som avgjør folks velferd. Frp-landet tror ikke vi på!

Bekymret

Den siste konklusjonen overrasker naturligvis ingen som kjenner Roar Flåthen eller fagbevegelsen. For LO–lederen er bekymret over en utvikling hvor forskjellene i samfunnet ser ut til å øke. Hvor enkelte toppledere beriker seg selv og boligprisene holder mange utenfor boligmarkedet. Mengden med fakta i den pågående valgkampen viser også at det er store forskjeller mellom kommunene.

– Slike forskjeller er en del av lokaldemokratiet. Derfor er kommunevalget av stor betydning for LOs medlemmer. Mange er jo også med på å velge sin egen arbeidsgiver, påpeker han.

Skjev sosialhjelp De store ulikhetene på sosialhjelp har han derimot lite til overs for.

– Det er nok dyrere å bo i Oslo og andre pressområder, men her har vi et klart behov for nasjonale minstesatser som sikrer alle et anstendig liv, mener LO–lederen. Slik sett blir regjeringens varslete evaluering av sosialhjelpen, godt mottatt.

Men en god sosialhjelp er i seg selv ikke nok til å bekjempe fattigdommen.

– Dette er en av de største utfordringene vi har i dag. I økonomiske oppgangstider er det ekstra tungt å stå utenfor. Og det er urovekkende at vi får så mange unge uføre. Vi må derfor lykkes med å gjennomføre NAV–reformen på en skikkelig måte. Ikke minst er det viktig at vi får folk ut i arbeid.

Tøffere arbeidsliv Han erkjenner at arbeidslivet på mange måter er blitt tøffere. Verken i kommunene eller i det private næringslivet er det lenger plass til de som ikke kan yte hundre prosent.

– «Retrettjobbene» er blitt borte. Vi må få et rausere arbeidsliv hvor det også er plass til de med redusert arbeidsevne.

LO–lederen har også store problemer med å forstå hvorfor ikke samfunnet som skriker etter arbeidskraft tar i bruk ressursene til de 109 000 menneskene som er undersysselsatte.

– I dag jobber 43 prosent av kvinnene deltid. Vi kan ikke akseptere at mange må ta til takke med deltidsarbeid når de ønsker fulle stillinger, sier han og viser til LO og Arbeiderpartiets krav om kartlegging av deltidsbruken i kommuner og fylkeskommuner.

– Når vi får en slik oversikt må neste skritt være å finne tiltak som kan iverksettes for å redusere uønsket deltid.

Ti likestillingspunkter I sommer har LO–lederen utfordret kommunene til økt likestilling. Og han har lansert ti punkter som kan bidra til det. Ett av dem er å få flere kvinner inn i kommunestyrene og i kommunale maktposisjoner. Han vil også at kommunene skal utarbeide likestillingsplaner, at tilbud om krisehjelp sikres og at det innføres gratis SFO–timer.

Ett annet forslag er å skape møteplasser for innvandrerkvinner og arbeidslivets parter.

– Det er helt nødvendig å få innvandrerkvinnene ut i arbeidslivet. Vi trenger ressursene deres. Det vil også være et viktig skritt for å bekjempe fattigdommen og bedre integreringen, mener Flåthen.

Han oppfordrer også kommunene til å opprette nærings– og sysselsettingsplaner som har tiltak for innvandrere.

Hydro-opsjoner

Den mest aktuelle ikke–valgkampsaken har dreid seg rundt Hydro–ledelsens 210 millioner kroner i opsjoner.

LO–lederen vil ikke uttrykke noen form for mistillit til Eivind Reiten verken som Hydro–sjef eller som framtidig styreleder for Statoil Hydro. For han er det avgjørende at Reiten har tillit hos de tillitsvalgte og ansatte. Og hos Flåthen er det ingen tvil om at Reiten er kvalifisert for jobben.

– Men han må innse at det han har gjort med lønninger og opsjoner har gått utover hva vi kan akseptere i Norge. Og vi må kunne kreve at de lederne som forvalter våre naturressurser viser et spesielt samfunnsansvar. Jeg vil ikke gå så langt som statsministeren å betrakte dem som tillitsvalgte. Men, de utøver et tillitsverv, fastslår han.

– Jeg håper at saken og regjeringens håndtering av den, har gitt signaler til resten av næringslivet. Dette er ikke noe mer akseptabelt i næringslivet hvor staten ikke er medeier.

Men, legger han til:

– Det er blåøyd å tro at lønnsutviklingen for ledere ikke blir tema i kommende tariffoppgjør.

Også nøkterne ledere Flåthen er likevel stort sett fornøyd med norske næringslivsledere.

– Det store flertallet leder mindre og mellomstore bedrifter. Her finner du mange gode og nøkterne mennesker som også ser betydningen av den norske samarbeidsmodellen. Og nettopp dette samarbeidet mellom dyktige tillitsvalgte, ansatte og ledelsen gjør norske virksomheter produktive og konkurransedyktige til tross for et relativt høyt kostnadsnivå, mener Flåthen.

– Og i den grad man tar i bruk opsjoner og bonusordninger, må alle som er med på verdiskapningen omfattes. Ikke bare en håndfull ledere!

Dialog med Valla

At det kan blåse på toppene har også LOs ledelse fått oppleve i år. Roar Flåthen legger ikke skjul på at det har vært en tøff tid både for de ansatte og ledelsen.

– Og spesielt for Gerd–Liv. Vi har en god dialog med Gerd-Liv om hennes rolle og oppgaver framover. Hennes rolle vil være som andre tidligere LO-ledere, og som dem har hun mye å gi og vil være en ressurs i mange år framover.

– Nå er det mitt ansvar å dra organisasjonen videre. Og vi vokser også i motgang.

Han tror ikke at LO er svekket. Ute møter han optimistiske tillitsvalgte med stort driv og en klar forståelse for LOs betydning i samfunnet.

Vellykket rødgønt Og utfordringene står i kø fram mot LO–kongressen i 2009.

– Det er LOs oppgave å holde trøkket oppe på de viktige politiske sakene, slik at disse fire rødgrønne årene blir vellykkete. Ingen andre vil stå på barrikadene for lavlønn eller likelønn hvis ikke vi gjør det, påpeker Flåthen.

Han er urolig over en jevn renteøkning som nå for alvor begynner å ramme de som har svakest betalingsevne.

– Vi tåler den renta vi har nå, men finanspolitikken må følges nøye i tida framover.

AFP ikke reddet

AFP er trolig den største enkeltsaken. Han advarer alle mot å tro at AFP er reddet og berømmer «opposisjonen» i fagbevegelsen som synliggjør hvor viktig denne saken er for LO.

– Vi har ennå ikke pratet med arbeidsgiverne. Den kampen gjenstår. Og de har flere ganger gitt signaler om at AFP er alt for kostbar.

Målet for Flåthen er helt klart:

– Vi vil ha en AFP–ordning som sikrer sliterne en verdig avgang. Og det må være en ordning som er sikret for framtida, uavhengig av kommende regjeringer.

Mange av sliterne finner du innen helse– og omsorgsektoren. Her har du også en rekke organisatoriske utfordringer og høy bruk av deltid.

Gasskraft – Miljø er en annen stor sak hvor LO skal være en pådriver. Alt av miljøtiltak kan ikke være kommersielt lønnsomt og her er det viktig at staten går inn og bruker ressurser. Dette gjelder blant annet CO2–rensing av gasskraftverk, sier LO–lederen. Han trekker fram den store tilgangen på rimelig kull som en hovedutfordring for det globale miljøet og advarer mot bare å tenke på oss selv

– Vi er nødt til å ta et ansvar for rensing av kraftverk også i den tredje verden, utfordrer Flåthen. Samtidig må vi styrke og videreutvikle vår egen industri her hjemme. Legges denne produksjonen andre steder vil den forurense langt mer, fastslår en engasjert LO–leder.

23.08.2007
10:42
16.12.2013 01:56



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker