JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbud på Brustads bord

Ambulansetjenesten i Gudbrandsdalen blir en sak for helseministeren, etter bråk om ny anbudsrunde.

Helse Innlandet har på ny lagt ut ambulansetjenesten i Nord-Gudbrandsdalen på anbud, trass i protestene fra fagbevegelsen lokalt. Etter at firmaet som drev tjenesten gikk konkurs, har det rast en hard konflikt om de ansattes lønn og arbeidsvilkår da firmaet Namsos Trafikkselskap AS overtok driften.

Ansatte følte seg presset til å gå med på en lønn som ligger 30.000 kroner under offentlig ansatt ambulansepersonell, og til langt dårligere pensjonsordninger.

Skuffelse

Nå har helseforetaket som er ansvarlige for at befolkningen i Gudbrandsdalen har et forsvarlig ambulansetilbud, Sykehuset Innlandet, satt i gang et prosjekt for å vurdere om det offentlige skal ta over driften av tjenesten når nåværende anbudsperiode er over i 2009.

Det vekker derfor sterke reaksjoner at ambulansene i Nord-Gudbrandsdalen nå på nytt skal ut på anbud, selv om det er for en kortere periode – fram til 2009.

– Vi er skuffet over at det på ny er lagt ut på anbud. Vi vil stoppe denne anbudsrunden, sier Jørund Hassel, distriktssekretær i LO Stat.

Hassel mener det offentlige legitimerer sosial dumping ved å benytte seg av private firmaer som leverer billigere tjenester ved å underbetale sine ansatte sammenliknet med offentlig ansatt ambulansepersonell.

Derfor krever LO Stat at helseminister Sylvia Brustad legger press på Helse Innlandet for at ambulansetjenesten skal drives i offentlig regi.

Prosess i gang

Innkjøpssjef Morten Endresen i Sykehuset Innlandet sier at så lenge det er bestemt at Sykehuset Innlandet ikke skal drive ambulansene selv, er de forpliktet til å legge ut tjenesten på anbud. Det endres ikke av det prosjektet som nå skal settes i gang for å vurdere å ta over driften. Prosjektet skal ta for seg alle aspekter ved ambulansedriften, også kvalitet, rekruttering og kompetanseutvikling.

– Vi er i en situasjon der mange mener helseforetaket skal ta over. Men det blir lite hensiktsmessig å ta over en enkelt tjeneste i en spesiell situasjon, sier divisjonsdirektør for prehospitale tjenester i Helse Innlandet, Aage Westlie. Han mener styret i helseforetaket må stå fritt til å ta en prinsipiell avgjørelse.

– Tar vi over en del av tjenesten under marsjen, sier vi implisitt at vi går for det, sier Westlie.

Tar opp saken

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torstein Rudihagen, som selv er gudbrandsdøl, sier til LO-Aktuelt at han kommer til å ta opp saken med Brustad både muntlig og skriftlig. Slik vil han bidra til å legge press på Sykehuset Innlandet når ambulansetjenestens framtid skal avgjøres.

– Det prinsipielle er at Sykehuset Innlandet på sikt bør drive ambulansene i egen regi. Det er jeg sikker på at Sylvia [Brustad] er enig med meg i, sier Rudihagen. Han har likevel forståelse for at det kan være vanskelig å overta en del av tjenesten før 2009.

– Det viktige nå er at ansatte i private firmaer ikke får dårligere vilkår enn sine offentlig ansatte kollegaer. Dersom vilkårene er like kan jeg ikke forstå hvordan private skal kunne drive butikk, sier Rudihagen.

Annonse
Annonse