JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uavklart om AFP

Evy Fredriksen og Nils Kvålå var klare for AFP, nå er det meste usikkert. Striden om AFP kommer til å vare fram til vårens tariffoppgjør.

– Jeg gleder med veldig til å gå av, sier Evy Fredriksen før hun retter seg selv. – Jeg gledet meg veldig til å gå av. Nå veit jeg ikke noe om hvordan det blir.

Fredriksen er 59 år. Etter planen skulle hun gå av med pensjon i mai 2010. Da vil hun ha jobbet nesten 32 år på Schibsted Trykks pakkeri, og var helt klar for Avtalefestet pensjon (AFP).

Men etter pensjonsforliket er det helt uklart hvordan Avtalefestet pensjon (AFP) blir, om hun har råd til å avslutte arbeidslivet i mai 2010.

Evy Fredriksen og hennes kollega Nils Kvålå har havnet i samme skvisen: Politikernes ønske om at folk skal arbeide lenger, kolliderer med kroppenes krav til hvile etter lange arbeidsliv.

AFP ligger som en tikkende bombe, ikke bare under pensjonsreformen, men den kan eksplodere midt i neste års tariffoppgjør og skape en historisk konflikt, om ingen gir seg.

I slutten av juni satte regjeringa ned utvalget som skal fremme et forslag til revisjon av AFP. Utvalget er besatt av de tyngste toppene norsk arbeidsliv kan oppdrive. Utvalget ledes av statsråd Bjarne Håkon Hanssen og med seg har han lederne i alle organisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversida. Formålet med utvalget er at AFPs stilling skal være avklart i god tid før tariffoppgjøret neste år.

I mandatet heter det blant annet: «en tilpasset AFP-modell må understøtte de målene som er satt for et nytt pensjonssystem, bl.a. slik at det lønner seg å stå i arbeid etter fylte 62 år.»

Men det er å jobbe etter 62 år Fredriksen og Kvålå ikke vil. Tunge løft og skiftarbeid har slitt på kroppene.

Svært få tror at utvalget vil klare å nå til enighet når de skal levere arbeidet til jul. Noen spørsmål vil bli avklart og noen utredninger utført, men nivået på framtidas AFP vil ikke bli satt. Det vil først skje i lønnsoppgjøret 2008.

6. oktober starter Fellesforbundets landsmøte. Når LOs nest største forbund møtes vil AFP være den store saken. Hele 72 foreninger har fremmet forslag til landsmøtet om å forsvare AFP-ordningen, og innstillinga til landsmøtet er: «AFP videreføres slik at AFP-pensjonistene sikres en pensjon minst på dagens nivå.»

Alt tyder på at Fellesforbundets landsmøte kommer til å bli en kraftig manifestasjon for å videreføre AFP. Et signal myndighetene ikke kan overse.

Det er en uløselig knute at det både skal lønne seg å arbeide etter 62 år og sikre en AFP-pensjon minst på dagens nivå.

På fagforeningskontoret til Schibsted Trykk sitter Steinar Jensen. Han er nestleder i Aftenposten Grafiske Klubb. Han gjør de siste forbereselsene til AFP-seminaret fagforeningene i Schibsted skal arrangere. Fra fredag til søndag skal 35 medlemmer reise til Kongsberg for å diskutere den nye pensjonsreformen, og ikke minst AFP. Både Kvålå og Fredriksen skal bruke helga på Kongsberg.

Grafikerne i Aftenposten er medlemmer av aksjonen «Aksjon Forsvar AFP». Aksjonen har sitt utspring i Verkstedklubben Aker Verdal. Til sammen 145 klubber, fagforeninger og LO-avdelinger har sluttet seg til aksjonen. Tre millioner kroner har de til rådighet for å fremme sitt syn.

Arve Bakke, 1. nestleder i Fellesforbundet, er klar til å overta som leder i Fellesforbundet etter Kjell Bjørndalen. – Uansett om utvalget blir enige eller ikke så er AFP en sak for partene i tariffoppgjøret sier, Bakke til LO-Aktuelt.

– Dette burde ikke være nødvendig. Hvis AFP blir en del av tariffoppgjøret igjen, må vi betale for det samme som vi har betalt for tidligere, sier Jensen på Schibsted trykk, Han peker på at da AFP ble innført, var det en del av tariffoppgjøret. Nå legges det opp til at det skal betales for andre gang.

I februar møtes LOs representantskap for å vedta det endelige opplegget for tariffoppgjøret. Under LO-kongressen for to år siden var det stor strid om pensjonene, men ikke om AFP. Da nåværende LO-leder, Roar Flåthen, innledet om pensjonsreformen var han soleklar: «Det er en absolutt forutsetning at AFP opprettholdes.» Denne teksten ble også en del av vedtaket.

Når LOs krav skal vedtas på representantskapsmøte må AFP bli et sentralt krav. Blant medlemmer i LOs sekretariat snakkes det om at AFP-saken må føre til et samordnet oppgjør. Et samlet LO i et samordnet oppgjør vil stå sterkere, og LO har ikke råd til å tape AFP-saken.

– Det er helt uaktuelt for oss å redusere nivået på AFP. Vi vil ikke akseptere en dårligere ordning enn i dag, sier leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Dynge, og understreker at hun har landsmøte i forbundet i ryggen.

Leif Sande i Industri Energi er like klar, også blant hans medlemmer er det full oppslutning om AFP-kravet. – Det er veldig viktig å få på plass dette kravet, sier Sande.

Hans Felix i EL & IT Forbundet ledet mindretallet i pensjonspørsmålet på LO-kongressen. Forbundet. «Et treparts forlik som er dårligere enn kongressens krav, vil være helt uakseptabelt. I så fall må AFP tas inn i tariffoppgjøret 2008 hvor man har streikerett, og hvor et eventuelt anbefalt resultat skal ut på uravstemning», oppsummerte Felix i et innlegg i Dagsavisen i juni.

– Jeg er «fed up» av disse datadingsene, sier Nils Kvålå. Han har nettopp vist oss hvordan datasystemet viser at en papirrull har kjørt seg fast. Han har ikke store planer for pensjonisttilværelsen. Kanskje han skal hjelpe til på Frivillighetsentralen i nabolaget. Hadde han vært født tre uker tidligere hadde han kommet inn under dagens AFP-ordning.

Fredriksen mener at hun ikke har sjanse til å stå i jobb til hun er 67 år. Selv om mye av arbeidet utføres maskinelt, er det fortsatt manuelle jobber igjen som enten er tunge eller med mange gjentakelser. Hun er helt avhengig av å trene ved siden av jobben for å holde det gående.

– Men jeg orker ikke å trene nok ved siden av jobben, sier hun.

– Hva skal du gjøre når du blir pensjonist?

– Da skal jeg lage dekorasjoner, og gå turer, lengre turer enn jeg orker i dag, sier den 59-årige pakkeriarbeideren.

«Det er en absolutt forutsetning at AFP opprettholdes.» Roar Flåthen, på LO-kongressen

«Et treparts forlik som er dårligere enn kongressens krav, vil være helt uakseptabelt. I så fall må AFP tas inn i tariffoppgjøret 2008 hvor man har streikerett, og hvor et eventuelt anbefalt resultat skal ut på uravstemning» Hans Felix, leder i EL & IT Forbundet

Annonse

Flere saker

Annonse

«Det er en absolutt forutsetning at AFP opprettholdes.» Roar Flåthen, på LO-kongressen

«Et treparts forlik som er dårligere enn kongressens krav, vil være helt uakseptabelt. I så fall må AFP tas inn i tariffoppgjøret 2008 hvor man har streikerett, og hvor et eventuelt anbefalt resultat skal ut på uravstemning» Hans Felix, leder i EL & IT Forbundet