JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen: Kraftig høyredreining

Den blåblå regjeringen politiske plattform innebærer en kraftig høyredreining av det norske samfunnet, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

Plattformen varsler også en politikk som går på tvers av arbeidstakernes interesser, mener hun.

Mindre jobbtrygghet

I en første kommentar til regjeringsplattformen som er lagt fram i kveld av Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen, sier LO-lederen at svekkelse i arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid og åpning for økt bruk av midlertidige stillinger betyr mindre trygghet for jobb og inntekt for arbeidstakerne, og økt makt til arbeidsgiver.

Gerd Kristiansen er tilfreds med at regjeringen fortsatt vil legge trepartssamarbeidet til grunn i arbeidslivspolitikken, og at pensjonsforliket ligger fast sammen med det statlige tilskuddet til AFP-ordningen.

Presser kvaliteten

- I en situasjon med sterk arbeidsinnvandring, økende sosial dumping og annen arbeidslivskriminalitet, er det viktig å styrke Arbeidstilsynet, slik plattformen legger opp til. Men det er de tillitsvalgte som gjør jobben på arbeidsplassene, og de må få de verktøyene de trenger. Vi har merket oss at de to partiene vil ha en gjennomgang av øvrige tiltak mot sosial dumping. Vi vil sterkt advare mot å svekke disse. Innleide arbeidstakere lever ofte fra dag til dag uten garanti for lønn mellom oppdrag eller garanti for nye oppdrag. De er vår tids løsarbeidere og er den mest utsatte gruppen av alle arbeidstakere.

Det er ikke overraskende at Høyre og Fremskrittspartiet vil drive fram mer privatisering av velferd og skole. Vi vil minne om at dette har vært gjort i en lang rekke land tidligere. Forskning har vist privatisering og anbud på velferd ikke gir verken innsparinger eller bedre kvalitet. Tvert i mot presses kvaliteten når private, kommersielle firma skal hente ut overskudd – i tillegg vet vi at de som jobber der risikerer dårligere lønn, pensjon og arbeidsvilkår.

Varsler skattekutt

I plattformen varsler Høyre og Fremskrittspartiet skattekutt.

- Høyres rike onkler kan konstatere at de har fått mye igjen for valgkampstøtten. Det er de rikeste som vil dra nytte av kutt i formueskatten. Skatt etter evne er en god, norsk verdi. Disse forslagene vil øke forskjellene og svekke statens inntekter, som finansierer velferden vår. Det mener LO er feil vei å gå, menerLO-lederen.

Hun mener at den avtroppende regjeringen har ført en næringspolitikk med aktive tiltak for næringslivet i hele landet. Det er viktig at dette gode arbeidet ikke forkastes til fordel for generelle skattelettelser. Det er politikk som vi vet ikke virker. Samtidig er LO kritisk til et større nedsalg av statlig eide bedrifter, avslutter Kristiansen, men varsler at LO vil studere regjeringsplattformen nærmere og komme med flere kommentarer etterhvert.

EMNEORD:

Regjeringsplattform2013

Annonse
Annonse