JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innrømmer nederlag om bompenger

– Vi må være ærlige å si at når det gjelder bompenger, så har vi tapt.

Det sier Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg.

– Det er mange som vil bli skuffet over det, sier han til NTB etter at regjeringsplattformen ble lagt fram mandag kveld. Der er det fortsatt lagt opp til bomfinansiering av norske veier.

Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) lover kun å redusere bompengeandelen i nye veiprosjekter, unntatt rundt de største byene og på strekninger som avløser fergetrafikk. Men løftet er fortsatt en kraftig utbygging av det norske veinettet

– Vi har fått gjennomslag for en betydelig reduksjon av bompenger i andel og når det gjelder antall bompengeprosjekter. Vi har fått gjennomslag for å bygge mer vei raskere, og vi vil på sikt få mer kapital til å bygge veier også. Men det tar litt tid å få det til å vises, sier Sandberg til NTB.

– Les også: Bomfritt fra mandag

Sandberg viser også til at Frp har fått gjennomslag for et selskap for veibygging og et infrastrukturfond. Sistnevnte skal være på 100 milliarder kroner, og avkastningen skal finansiere satsingen på infrastruktur.

På de nye motorveiene skal man kunne kjøre i opptil 130 km/t, mens på de tryggeste eksisterende motorveiene skal fartsgrensene kunne økes til 110 km/t.

Samtidig lover den nye regjeringen å begrense bruken av fotobokser langs norske veier. Ingen fotobokser skal opp på nye strekninger før ordningen er evaluert.

– Les også: Vil opprette veiselskap

Bård Hoksrud, en av Frps fremste bompengemotstandere, lover å fortsette kampen.

– Jeg er en av de som har vært kjempehøyt på banen, og det er sikkert mange som er skuffa over at vi ikke klarte å få til mer, sier han til NTB.

Han påpeker at de andre partiene på Stortinget er for bompengefinansiering, og at det derfor er gledelig at Frp likevel klarte å få gjennomslag for mindre bompenger. Han ønsker å bruke av Norges «overskudd» og pengene som den nye regjeringen vil spare på å forenkle offentlig administrasjon, til å finansiere nye veiprosjekter.

Det er mange planer om bompengefinansierte prosjekter som etter hvert skal behandles av Stortinget. Da vil Hoksrud arbeide for at bompengeandelen blir lavest mulig.

– Jeg skal love at jeg kommer til å fortsette kampen, sier Hoksrud.

Stortingsrepresentanten legger til at han vil forholde seg til regjeringsplattformen i Stortinget.

– Vi har inngått en avtale der. Men partiprogrammet og ønskene våre er de samme, og jeg jobber fortsatt med det. For bompengene skal ned.

– Les også: En historisk kveld

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det blir flere bomstasjoner med Fremskrittspartiet i regjering. Han mener at den blåblå regjeringsplattformen bekrefter at landet har fått en regjering til høyre for Høyre. Ap-lederen har merket seg områder der klare løfter fra valgkampen ikke nevnes med et ord, eller der utviklingen går i motsatt retning.

– De lovte å fjerne bomstasjonene. Nå blir det flere bommer med Frp i regjering, sier Stoltenberg.

– Plattformen lover reduksjon?

– De lover å redusere bompengeandelen. Men det er flere planlagte prosjekter som kommer til å bli noe av. Altså blir det en økning i antall bomstasjoner. I tillegg er løftet om løpende barnehageopptak ikke med, og heller ikke løftet fra valgkampen om minst 12 milliarder mer til sykehusene er nevnt, sier han. (ANB)

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse