JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pekefinger til pressen

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen ber pressen om å holde seg i skinnet når skattelistene nå blir offentlige.

kjell.werner@anb.no

– Hvis vi igjen ser eksempler på at skattelistene og reglene utnyttes i kommersielt øyemed, kan vi på nytt måtte vurdere ytterligere innstramminger i bruken av skattelistene, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg er for åpenhet om skatteforhold, men det må skje på en anstendig måte. Derfor er det riktig at det nå blant annet blir forbudt å legge ut listene til allment søk på medienes nettutgaver, sier Micaelsen som også er leder av finanskomiteen på Stortinget.

Strammet inn

Han viser til at Stortinget før sommeren vedtok kraftige begrensninger i hvordan skattelistene skal offentliggjøres.

– Det var mediene selv som fremprovoserte innstrammingene. For mange av mediehusene hadde for lenge hadde lekt med ilden og strukket bruken av skattelistene for langt. Jeg forventer derfor nå at mediene forholder seg til de vilkårene som Stortinget har nedfelt, sier Micaelsen.

Han føler seg ikke helt trygg på at pressen vil holde seg i skinnet og truer derfor med en ny innstramming.

Nye regler

De nye reglene medfører at det fra i høst vil bli slik at skattelistene bare offentliggjøres på Skatteetatens hjemmesider på internett. Pressen får samtidig kopi av skattelistene, men bare dersom den enkelte redaksjon har inngått avtale med Skattedirektoratet om ikke å publisere listene eller gi de til andre.

Formålet med endringen er ifølge regjeringen å styrke personvernet og å hindre uønsket kommersiell bruk av listene.

For å oppnå dette er det innført tiltak som skal bidra til å hindre massenedlasting av hele eller deler av listene på Skatteetatens hjemmeside. Den som vil søke i listen må logge på med MinID. Her ligger det sperrer som hindrer massenedlasting. (ANB)

Annonse
Annonse