JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uføre kan tape 20 000 kroner

Uføre statspensjonister kan miste skattefradraget sitt på 20 000 kroner om uføreutvalgets flertallsinnstilling blir vedtatt.

– Det er uhørt! fastslår NTL-sekretær Anita Busch. Hun jobber med pensjonssaker ved forbundskontoret, og har ikke mye til overs for deler av uføreutvalgets innstilling.

– Det aller verste, sier hun, er skatteskjerpelsene som blir foreslått.

Uakseptabelt. NTL mener at utvalget har gått utover sitt mandat når det foreslår skatteskjerpelser.

- Når man skal utrede velferdsordninger må skattepolitikken holdes utenfor. En velferdsordning skal vare lenge, mens skattepolitikken stadig forandres, sier Busch.

Hun forteller at følgene av å gjennomføre utvalgets forslag til nye skattebestemmelser, vil bli at 40 prosent av alle uføre får en reell reduksjon i inntektene sine med over 20 000 kroner årlig.

– Dette er uakseptabelt! Et slikt kutt vil bryte med forutsetningen om at ingen uføre skulle komme dårligere ut, sier hun.

Rammer barna. Når det gjelder forsørgertillegg, er utvalget delt. Flertallet vil ha et barnetillegg som ikke er behovsprøvd. Mindretallet vil ha et høyere, behovsprøvd barnetillegg på samme nivå som barnetillegget i dagens uførepensjon. Blant dem er sjeføkonom Stein Reegård i LO.

I dag er ordningen slik at jo lavere uførepensjon en har, desto høyere forsørgertillegg. En med høy pensjon og som kanskje er gift med en med høy inntekt, får ikke forsørgertillegg. Nå ønsker flertallet en ordning der det blir likt tillegg til alle, og alle skal få like lite.

Forsørgertillegget skal gi en ekstra håndsrekning til barnefamilier med lav inntekt, blant annet for å forhindre barnefattigdom.

– Dette vil målrettet ramme de fattigste barna, fastslår Busch.

NTL krever at forsørgertilleggene til barn gis på et slikt nivå at de bidrar til å fjerne barnefattigdommen i familier hvor forsørgeren er uførepensjonist. Forbundet foreslår også at det innføres forsørgertillegg på samme nivå som i dag, men uten inntektsprøving og med et øvre tak på 100 000 kroner.

Alderspensjon. Utvalgets flertall foreslår også at de som mottar uførestønad skal gå over til alderspensjon når de fyller 62 år.

- Dette kan ikke NTL akseptere. Friske arbeidstakere med høy nok opptjening kan ta ut tidligpensjon fra 62 år og jobbe ved siden av. Den muligheten har ikke uføre, sier Busch.

Mindretallet vil ha overgang til alderspensjon ved fylte 67 år, eller ved den justeringen som mulig vil skje i forbindelse med levealdersjustering (om den generelle levealderen øker, kan pensjonsalderen også bli høyere).

NTL vil ikke at uføre skal omfattes av levealdersjusteringen. – Uføre har ikke samme mulighet til å kompensere for tap i alderspensjonen ved å stå lenger i arbeid, slik friske kan, sier Busch.

Forbundet mener også det bør åpnes for en uføregrad ned til 20 prosent, mot 50 prosent i dag for å få pensjon. Flertallet i utvalget vil ha et delingstall på 33 prosent.

Må akseptere nedgang. NTL er også sterkt uenig med utvalget, som skriver at ”uføre bør, på samme måte som yrkesaktive, kunne akseptere en viss nedgang i inntekten ved overgang til alderspensjon”.

- Uførestønaden skal kompensere for tap av inntektsevne på grunn av sykdom, og uføre skal få kompensasjon for manglende opptjening av alderspensjon. Det skinner igjennom at man skal spare penger i pensjonsreformen ved å gi mindre pensjon til den uføre, sier Busch.

NTL peker også på at innsparingspotensialet i pensjonsreformen generelt, og uførestønaden spesielt, må hentes gjennom arbeidslivets evne og vilje til å inkludere flere i arbeidslivet. Ikke ved å straffe den enkelte økonomisk.

Utvalget er på langt nær enige innad. Det foreligger mange både flertalls- og mindretallsforslag. Regjeringen vil få litt å bryne seg på når den skal sy sammen et samlet forslag som skal vedtas av Stortinget, sannsynligvis til våren.

Annonse

Flere saker

Annonse