JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stille før stormen i Danmark

Arrangørene håper på 100.000 deltakere, når det i ettermiddag er innkalt til demonstrasjon mot regjeringen i landets 7 største byer.

”Nei til nedskjæringer”, ”Flere penger til kommunene”, ”Flere hender” og ”Nei til privatisering” er noen av kravene, når en samlet fagbevegelse sammen med en rekke ungdoms- og elevorganisasjoner i ettermiddag marsjerer mot Folketinget i København. I de største provinsbyene blir det samling på rådhusplassen. En armada av busser kjører de fagorganiserte til demonstrasjonene.

I en tilsvarende demonstrasjon 17. mai i fjor var det bare LO-forbundene som representerte fagbevegelsen. Likevel ble det den største demonstrasjonen i Danmark på 20 år, med til sammen over 100.000 deltakere. I dag slutter også FTF, Forbundet for Tjenestemænd og Funktionærer opp. FTF er en paraplyorganisasjon for blant annet sykepleiere, lærere, politi og ansatte i forsvaret.

Politisk spill Mediene vil med argusøyne bedømme effekten av demonstrasjonen ut fra deltakertallet. Årsaken er det politiske spillet som foregår inne i Folketinget – som har første arbeidsdag av høstsesjonen i dag. En utbredt oppfattelse er at de borgerlige regjeringspartiene har vunnet to valg i trekk gjennom å ha kopiert sosialdemokratenes politikk på velferdsområdet, men ved å love mer velferd for færre penger. Statsminister Anders Fogh Rasmussens parti Venstre lå tidligere politisk til høyre for de konservative regjeringspartnerne.

I dag står partiet – i hvert fall om man skal tro Fogh Rasmussen selv – for å bevare og utbygge velferdsstaten. I august lanserte regjeringen en storstilt ”kvalitetsreform” for offentlig sektor. Den skal det forhandles om i høst. Regjeringen satser på et bredt, politisk forlik. Fagbevegelsen finner regjeringens utspill hult.

Nok smalhans En stor demonstrasjon i ettermiddag vil gjøre det lettere for sosialdemokratene å være tøffe i forhandlingene, og eventuelt avvise et forlik. Partiet vil med større vekt kunne påstå at befolkningen har fått nok av smalhans i barnehagene, skolene, sykehusene og eldreomsorgen. Motsatt vil en liten demonstrasjon kunne brukes til å hevde at danskene er mette og tilfredse, og gjøre det taktiske spillet vanskeligere for sosialdemokratene.

Uansett har offentlig sektor i Danmark opplevd en uthuling siden den borgerlige regjeringen tiltrådte i 2001 og straks innførte det såkalte skattestoppet som ikke tillater at noen skatt eller avgift øker, uansett inflasjon. En kommunereform 1. januar i år har bare gjort økonomien dårligere i kommune-Danmark. Fjorårets 17. mai-demonstrasjoner viste tydelig at det ulmer i befolkningen, og at fagbevegelsen har erobret den politiske dagsorden.

Paradoksal mobilisering Flemming Ibsen som er arbeidsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, finner det paradoksalt at det er mulig å mobilisere så mange i en situasjon der fagbevegelsen står svakt.

- Men det kan likevel la seg gjøre i dag, fordi mange offentlig ansatte føler seg frustrert og presset. Og vi har alle en bestemor på sykehjem, barn i en barnehage eller kjenner noen som har hatt kreft. Flere hender og et løft i lønna til offentlig ansatte er en dagsorden som fenger bredt, sier han til Berlingske Tidende i dag.

Rammer valgkamp - Fagbevegelsen rammer direkte inn i en valgkamp som allerede er i gang, og de politiske partiene er meget følsomme overfor velferds-dagsordenen, fordi den vil dominere valgkampen, fortsetter Ibsen.

Folketingsvalget skal senest finne sted i februar 2009, men politiske iakttakere tror det vil komme lenge før. Den danske grunnloven gir statsministeren rett til å utskrive nyvalg med tre ukers varsel.

Fagforbundet FOA som tilsvarer det norske Fagforbundet, har i dag offentliggjort en undersøkelse som viser at 51 prosent av de ansatte på sykehjem og i hjemmehjelpen for eldre ønsker seg over i et annet yrke. For de 25-29-årige er det hele 67 prosent som ønsker seg vekk. Lønna er for lav og arbeidspresset for stort. Samtidig nærmest skriker privat sektor etter arbeidskraft.

Annonse
Annonse