JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet: - Penger ikke nok

Det hjelper ikke å pøse penger inn i sykehussystemet uten å endre systemet, mener Fagforbundet.

- Regjeringen har utrettet mye på kort tid, og er på god vei mot Soria Moria, sier nestleder i Fagforbundet, Gerd Kristiansen.

Hun er godt fornøyd med kommuneøkonomibiten i neste års statsbudsjett og mener den rødgrønne regjeringen har fått til en markert styrking av velferdstjenestene i løpet av de to årene den har sittet med makten.

Opp eller ned?

Neste år legges det opp til å øke kommunenes inntekter med 6,2 milliarder kroner. De frie inntektene øker med 1,5 milliard, ifølge regjeringen. Kommunal rapport melder imidlertid at det i virkeligheten kan bli en reell nedgang neste år. Årsaken er uventede skatteinntekter i år på rundt 3 milliarder. Dersom disse kjøres inn i drift, får kommunene problemer med å videreføre nivået i 2008.

Frykter outsourcing

Gerd Kristiansen ser også positivt på at bevilgningene til helsesektoren øker, men tar forbehold:

- Å pøse penger inn i sykehusene uten å endre systemet, vil ikke hjelpe. I vår lesing av budsjettet så langt har vi ikke sett at det foretas noen større grep. Vi vet at sykehusene må gjennom betydelige omstillingsprosesser. Fagforbundet forventer at dette ikke fører til økt outsourcing. Vi forventer at omstillingene skjer i samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner, sier nestleder Gerd Kristiansen.

Mer til fattige

Som helhet mener Kristiansen regjeringens forslag er et godt budsjett som vil styrke eldreomsorgen og bedre helsetjenestene. Hun er spesielt fornøyd med satsningen på kultur og på fornybar energi, men kunne ønsket seg en sterkere satsing på fattigdomsbekjempelse.

– Vi kunne ønske oss en ny ungdomsgaranti, en økning av sosialhjelpssatsene og et arbeid med å utjevne forskjellene i sosialhjelpssatsene, sier Kristiansen.

Annonse
Annonse