JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk sparken etter 39 år

LO har saksøkt NSB på vegne av konduktør Sven Erik Bergerud som ødela hofta og fikk sparken etter 39 år i jobben.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Jeg har vært i NSB i hele mitt arbeidsliv, og der hadde jeg tenkt å avslutte karrieren også, sier tidligere konduktør Sven Erik Bergerud (58) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etter hele 39 år som konduktør i NSB, med base på Lillestrøm, ødela han hofta og måtte operere.

– Både Bergerud og bedriftslegen mener det er åpenbart at mange års arbeid i togvogner i bevegelse er skyld i skaden, sier LOs advokat Elisabeth Grannes til ANB.

Mange nyansettelser

Bergerud var klar for nytt arbeid etter ett års sykmelding og hofteoperasjon. I det som nå har blitt en to år lang prosess har Bergerud vært innom blant annet arbeidstrening, rehabilitering og NSBs ressurssenter. Det hele endte likevel med at NSB ikke fant en ny stilling til ham. Bergerud fikk sparken.

– Han har ingen andre yrkesmessige begrensninger enn at han ikke kan arbeide på tog på grunn av bevegelig underlag som sliter på hoftene. NSB tilbød ham ikke en ny stilling, til tross for at det samtidig ble foretatt opptil 20 nyansettelser i stillinger Bergerud mente han var kvalifisert til. Blant annet som servicevert på Oslo S, eller i høytalertjenesten, sier Grannes.

– Etter vår vurdering er dette en alvorlig sak. NSBs åpenbare forpliktelser til å finne en annen stilling for Bergerud er ikke overholdt, legger hun til.

I stedet for å avslutte karrieren som planlagt i NSB, har Bergerud med hjelp fra Jernbaneforbundet og LO måttet gå til det skritt å saksøke sin tidligere arbeidsgiver.

Gode skussmål

Erstatningssaken gikk i Oslo tingrett denne uka, og dom i saken er ventet om fire uker.

– I retten fikk han de beste skussmål fra kolleger og ledere for sin væremåte og kundeservice. Hans eneste svakhet er at han ikke klarte å bestå eksamen i Datakortet etter 9 dagers kurs, sier Grannes.

– Jeg har likt jobben min godt i alle år, og har alltid likt å være blant folk. Tilbakemeldingene fra kolleger og passasjerer har også vært gode i alle år, forteller Bergerud, som er svært skuffet over NSBs håndtering av saken.

– Jeg kunne gått av på AFP på 62 år. Det var bare fem år unna da dette hendte, sier han.

– Dette er en stygg sak, og vi frykter at denne avskjedigelsen varsler en ny og tøffere linje fra NSB, sier Jernbaneforbundets Arne Drabløs til ANB.

– Vi synes dette er både trist og ille, legger Drabløs til.

– Nytt regime

– Det er første gangen vi er i retten med denne type sak. Jeg har vært tillitsvalgt siden 1980, og vi har alltid funnet løsninger, og det har vært mange saker. Det er et nytt regime nå, med folk som kommer fra utsiden av NSB. De har kanskje andre parametre enn menneskelighet.Bergerud har vært en pryd både for statsbanen og kolleger. En sånn behandling på tampen av yrkeslivet, når du attpåtil har ødelagt helsa gjennom yrket, er stygg. Jeg kan ikke forstå hva vi skal med en IA-avtale hvis man skal behandle folk på denne måten. Det er å holde folk for narr, slår Drabløs fast.

Bergerud jobber nå på Gardermoen som vikar. Der har han gått på kontrakter fra måned til måned siden juni.

NSB ønsker ikke å kommentere en personalsak som heller ikke er avgjort i retten.

– På generelt grunnlag mener vi å ha en god politikk når det gjelder langtidssykmeldte, blant annet med et eget ressurssenter, sier kommunikasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby, til ANB. Han legger til at det er begrensede muligheter for omplassering av ansatte, blant annet på grunn av færre administrative oppgaver og større grad av spesialisering. (ANB)

Annonse
Annonse