JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kaffe slo ut på narkotest

Oljeselskapet ConocoPhillips innførte tilfeldig rustesting av oljearbeidere i august.

Nå viser det seg at testen slår ut på narkobruk om man har drukket kaffe like før man tar testen.

I midten av september skulle Egil Halvorsen reise til Ekofisk i Nordsjøen, der han har jobbet i 34 år. Han drakk kaffe og ventet på helikopteret på Sola da han ble kalt inn til rustest over høyttaleranlegget.

– De tok en spyttprøve, og jeg ble svært overrasket da narkotesten var positiv. Jeg lurte på hvordan prøven kunne være positiv, jeg visste jo at jeg hadde mitt på det tørre, forteller han til Stavanger Aftenblad.

– Les også: Kaffedrikkere mindre deprimert

På nettet fant han bruksanvisningen til testen «Dräger Drugtest 5000». Der leste han at prøvene måtte tas minst 10 minutter etter kaffedrikking, røyking og spising.

– Jeg tok kontakt med bedriftslegen og fortalte at jeg ikke trodde prosedyrene var fulgt, sier Halvorsen.

Dagen etter prøvde personellet på Forusakutten, som har ansvar for prøvene, selv rustesten like etter å ha drukket kaffe, og testen slo ut. Det hele endte med at Halvorsen fikk reise på jobb i Nordsjøen samme dag.

– Jeg har fått en beklagelse fra ledelsen, men det hjelper ikke. De ansatte er veldig negative til den nye ordningen som er innført. Nå må vi bevise vår uskyld – omvendt av det norske rettsprinsippet, sier Halvorsen.

– Les også: Koppholder? 21.000, takk!

Fagforeningene i ConocoPhillips mener ordningen bryter med arbeidsmiljøloven og har klaget saken inn for Petroleumstilsynet

Rustesten som benyttes har en kjent feilmargin på opptil 5 prosent.

– Hvis disse prøvene er positive, blir det gjennomfør urin- og blodprøver, og de har ikke feilmarginer, sier kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse