JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Protestér mot dødstrusler

”Du må forlate distriktet, hvis ikke er vi forpliktet til å gjennomføre vårt militære oppdrag og til jul vil vi overlevere likene av din familie i en massegrav.”

Det var innholdet i den skriftlige advarselen presidenten for det colombianske næringsmiddelarbeiderforbundet, Javier Correa, mottok 25. september. Beskjeden var undertegnet med ”Aguilas Negras” (de svarte ørnene), et navn som ifølge Amnesty brukes av flere paramilitære grupper i Colombia.

Skriv brev!

Amnesty International ber nå folk om å protestere overfor myndighetene i Colombia. Enten ved å bruke det ferdig skrevne protestbrevet som finnes på organisasjonens nettsted eller ved å skrive et personlig protestbrev.

Kidnappet 16-åring

Javier Correa er ikke dene eneste av Næringsmiddelarbeiderforbundets folk som har blitt truet på livet i det siste. 20. september mottok også den regionale lederen for Næringsmiddelarbeiderforbundet i Santander, Jose Domingo Florez, en dødstrusel. Også den undertegnet med ”Aguilas Negras”.

Sju dager senere ble Florez 16 år gamle sønn kidnappet og banket opp av tre maskerte menn. Ifølge Amnesty’s kilder mottok kidnapperne denne beskjeden over radio etter at de hadde tatt gutten til fange: ”Ta ham med på en tur, bank ham opp og gi ham beskjeden.”

Etter en stund ble 16-åringen sluppet fri, etter å ha fått denne beskjeden: ”Fortell din far at vi ikke kommer til å hvile før dere alle er revet i stykker.”

Arbeidskamp utløser vold

Næringsmiddelarbeiderforbundet har de siste årene vært involvert i flere arbeidskonflikter, ofte med multinasjonale selskaper som motparter. Ifølge Amnesty International har man også tidligere opplevd at slike konflikter fører til en oppblomstring i overgrepene mot medlemmer og tillitsvalgte i forbundet.

På verstingtoppen

Colombia har i åresvis ligget på toppen av alle statstikker over land der fagorganiserte blir drept og mishandlet. Over halvparten av alle fagforeningsfolkene som ble myrdet i fjor var colombianske ifølge årsrapporten fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). Nesten alle drapene ble utført av halvmilitære dødsskvadroner med forbindelser til myndighetene og arbeidsgiverne.

Annonse

Flere saker

Annonse