JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får fri til ramadan-festen

Ramadan-måneden er over og muslimer rundt om i hele Norge feire dagen i dag med familie og venner. Hva gjør arbeidsplasser som Oslo Sporveien og Posten når en stor del av arbeidsstokken i dag har fri for å feire muslimsk ”jul”?

– Vi har mange med muslimsk bakgrunn som jobber i T-banen. Bedriftens utfordring er at driften skal gå som vanlig, enten det er påske, jul, id-feiring eller andre religiøse høytider. Vi prøver så langt mulig å imøtekomme den enkeltes ønsker ved hjelp av overtid eller ekstravakter. Mange bytter også vakter med kollegaer på egen hånd. Men det er ikke til å unngå at vi må si nei til enkelte henvendelser, forteller kommunikasjonssjefen, Bjørn Rydmark ved Oslo T-banedrift AS.

Vaktbytter og fri For norske muslimer som kjører trikk kan det ha løst seg forteller Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Oslo Sporvognsdrift AS.

– Vi prøver å gi flest mulig fri. Det byttes vakter og det dekkes opp med overtid.

Posten Norge AS er også en stor multikulturell bedrift med ansatte fra over 50 nasjonaliteter. Her avtales fri direkte mellom førstelinjeleder og arbeidstaker, opplyses det fra ledelsen.

– Posten er en arbeidsintensiv industribedrift, som har trange tidsfrister og produksjonsvindu og forholde seg til. I perioder med stor produksjon trenger man ”alle” hender. Vi har årelang erfaring på å løse disse utfordringene, og mener at vi får dette til på en god måte.

I likhet med Oslo sporveien og Posten er også Ringnes en mangfoldig arbeidsplass. Her gis det permisjon på de ulike høytidsdagene for de ulike gruppene.

Planlagt lenge

- Når det dreier seg om id (ramadanfesten) har vi som en selvfølge innvilget permisjon uten lønn til alle som ønsker å markere dagen som en viktig religiøs feiring. Vi har planlagt godt i forveien for at det ikke skal gå ut over produksjonen at mange tar fri samme dag, sier Hanne Bügel kommunikasjonssjef i Ringnes og ønsker alle sine ansatte en god feiring.

Det som gjør utfordringen ekstra stor for arbeidsgiver er at selve dagen først fastsettes kort tid før selve feiringen. I år innebar det at Islamsk Råd torsdag bestemte at den muslimske høytiden id al-fitr i Norge skal begynne fredag 12. oktober. Datoen for id som markerer slutten på fastemåneden ramadan fastsettes etter to kriterier. Det første kriteriet handler om observasjoner av månen. Det andre kriteriet er at minst et muslimsk land har erklært når en ny måned starter. Det har både Libya, Libanon, Bosnia og Tyrkia gjort.

Annonse
Annonse