JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vil ha rød-grønn vekst

Martin Kolberg advarer kraftig mot forbruksveksten nå når klimaforverringen blir mer og mer synlig.

Martin Kolberg advarer kraftig mot forbruksveksten nå når klimaforverringen blir mer og mer synlig.

– Jeg tror LO vil ta samfunnsansvar også på dette området, sier han.

Partisekretæren har understreket alvoret, blant annet i VG: «Verden vil møte veggen, vi kan ikke lenger fortsette et system som fører til at alle skal forbruke stadig mer», og «Verden og vår sivilisasjon står overfor historiske klimautfordringer. Vi må tenke nytt om økonomisk organisering og samfunnsorganisering», mener han.

Skatt en mulighet Kolberg mener økt skatt bør diskuteres, men understreker at regjeringen holder løftet om 2004- nivå ut stortingsperioden.

– Det er imidlertid rom for omfordeling, i og med at vi har 60 – 70 milliarder mer å rutte med enn Bondevik-regjeringen.

– Kan skatt bli en vinnersak for den rød-grønne regjeringen ved neste korsvei?

– Det kan bli det hvis velgerne ser at pengene går til gode formål, sier Kolberg og presiserer:

– Skattepolitikken kan være ett virkemiddel for grønn økonomi. Han legger til at det også er andre virkemidler som bedre organisering av velferdsstaten, sosial trygghet, lik tilgang til utdanning osv.

LOs samfunnsansvar Magne Lerø i Ledelse skriver: «Spørsmålet er om LO er i stand til å se klimatrusselen i et bredere perspektiv. De lever jo av å gi sine medlemmer fordeler, ikke av å redde miljøet».

– Kommentar?

– Det er en typisk kommentar fra den kanten. LOs kolossale styrke er at de har vist samfunnsansvar gjennom hele etterkrigstiden ved oppbyggingen av den norske velferdsstaten. Grønn vekst vil i det lange løp tjene LO-medlemmene, og jeg er sikker på at de vil vise samfunnsansvar også i klimaspørsmålet, sier partisekretæren.

Forandre retning Kolberg vil forandre retningen på veksten, til en bærekraftig utvikling.

– Arbeiderpartiet og LO har gått sammen om ny teknologi og forskning. Nå står vi ved en viktig korsvei.

– Hva med tariffoppgjørene. Bør de fortsette som før?

– Ja, og vi skal fortsatt ha vekst i reallønna. Tariffoppgjørene sikrer jo nettopp lønnsvekst og sosial posisjon, mener Kolberg.

Markedet Ap-sekretæren tror at markedet kan bidra til å løse en rekke spørsmål. Han nevner markedstilpassede miljøavgifter.

– Bilindustrien vil produsere mer miljøvennlig, sier han og viser til at man har gått fra 98 oktan til 95 blyfri og nå hybridbiler.

– Men kapitalen driver ofte rovdrift på miljøet?

Her er Kolbergs svar internasjonale avtaler.

– Norge må spille rollen som et lite, men rikt land og ta initiativ. Vi har forsøplet, og vi må ta ansvar, sier han og viser til hver at de 327 passasjerene i en jumbojet fra København til New Dehli og tilbake igjen forurenser like mye som en inder gjør hele livet.

Stille revolusjon Kolberg mener det trengs massive tiltak mot klimaforverringen:

– Vi må ha internasjonalt forpliktende avtaler, kvotesystem og økonomiske virkemidler nasjonalt. Vi må fordele kaka slik at det blir mindre energiforbruk. Vi snakker her om en stille revolusjon i utviklingen av et nytt økonomisk system. Partisekretæren vil ha mer samfunnsstyring, men erkjenner at politikerne ikke har alle svarene i dag.

– Jeg har gitt et signal om retningen, sier han.

Annonse
Annonse