JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber svart i Norge

Mer enn halvparten av polakkene som jobber innen renhold i Oslo har ikke kontrakt og betaler ikke skatt.

Det er ett av funnene i en ny undersøkelse av forholdene for polske arbeidstakere i Oslo som forskningsstiftelsen Fafo har gjennomført. Undersøkelsen, «Polonia i Oslo 2010», som ble offentliggjort i dag. I et intervju med NRK går forskerne ut med noen av hovedfunnene:

– 26 % av polakkene i bygningsbransjen i Oslo sier de verken har kontrakt eller betaler skatt.

– I renholdsbransjen er andelen oppe i 56 %.

LAST NED: Hele rapporten «Polonia i Oslo 2010» (pdf)

En gjennomgang NRK har gjort av skattelistene for 2010 bekrefter forholdene. Den viser at 28.000 av de i alt 44.000 personene som er registrert med postadresser i Polen betalte null i skatt i fjor.

Ikke dårlig moral

Fafo-forskerne advarer likevel mot å tolke dette som dårlig skattemoral blant polakkene som jobber i Norge. De peker i stedet på at i bygg- og anleggsbransjen og innen renhold råder det en ukultur som gjør det vanskelig å være lovlydig arbeidstaker. Mange som innrømmer svart arbeid, sier i Fafo-undersøkelsen at det ikke er en optimal løsning. Egentlig ønsker de å komme seg inn i det ordinære arbeidslivet.

– Det blir feil å forklare dette med moral. Det handler først og fremst om strukturene i arbeidslivet, sier Fafo-forsker Jon Horgen Friberg til nrk.no.

– Her ser kunder og arbeidsgivere muligheter til billig arbeidskraft, og det konkurreres beinhardt på lave priser. Til sammenlikning ser at vi at polakkene stort sett betaler skatt når de dukker opp i andre bransjer. Trekk ved arbeidsmarkedet er bedre egnet til å forklare dette enn trekk ved arbeidstakerne, sier Horgen Friberg. Sammen med Line Eldring har han gjennomført undersøkelsen «Polonia i Oslo 2010».

Varig løsarbeiderproblem

Også i 2006 gjennomførte Fafo en slik undersøkelse. Utviklingen de fire årene mellom de to undersøkelsene viser at problemene med svart arbeid ikke var noe overgangsfenomen knyttet til EU-utvidelsen i 2004. Tvert imot har det svarte arbeidsmarkedet blitt en varig del av hovedstadens arbeidsmarked.

– Dessverre er ikke de usikre midlertidige jobbene et springbrett inn i mer ordinære jobber. Det har etablert seg et stort marked for svart arbeid, hvor mange sitter fast i et slags løsarbeidersegment, sier Line Eldring til nrk.no.

Annonse
Annonse