JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter for de minste

Bøndene mener flere av den nye regjeringens planer vil bli svært krevende for landbruket.

Spesielt for de minste gårdene kan det bli tøft, frykter Norges Bondelag.

Bondelaget mener den blåblå Solberg-regjeringens målsettinger om å øke lønnsomheten og forutsigbarheten i landbruket, samt å styrke selvforsyningsgraden av beredskapsmessige hensyn, er gode. Men det kan bli svært krevende å nå disse målene med det settet av virkemidler som det legges opp til, understreker bondeorganisasjonen.

– Les også: – Minste kornavling på 37 år

Norges Bondelag mener det ser ut til at regjeringen i liten grad har tatt inn over seg at produktivitetsveksten i norsk landbruk er på 6 prosent per år og langt høyere enn i de fleste andre næringer.

– Erklæringen kan tyde på at regjeringen ønsker å forsere nedleggingen av bruk. Dette vil kunne gå hardt ut over landbruket i regioner med små gårder som en finner blant annet på Vestlandet, i Agder, Telemark og Nord-Norge. At regjeringen ønsker å skille landbruks- og distriktspolitikken i større grad, vil kunne forsterke dette, skriver Bondelaget.

Når det gjelder den påtroppende regjeringens planer om å redusere tollvernet, minner Bondelaget om at andelen av husholdningsinntekten som brukes på mat, er cirka 11 prosent og dermed lav i europeisk målestokk.

Bondelaget ser positivt på at det legges opp til en fondsordning for landbruket som kan stimulere til investeringer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse